5.4.13

Β. Κορέα: Μετακίνησε δεύτερο πύραυλο στην ανατολική ακτή της- κάλεσε τις ξένες πρεσβείες να φύγουν από τη χώρα

Δεύτερο πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς μετέφερε στην ανατολική της ακτή η Βόρεια Κορέα και τον τοποθέτησε σε κινητό εκτοξευτήρα.
Την πληροφορία μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων της Νοτίου Κορέας, επικαλούμενο κυβερνητικό αξιωματούχο στη Σεούλ.
Ο πύραυλος, με βεληνεκές 3.000 χιλιομέτρων, μπορεί να πλήξει τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, αλλά με ελαφρά γόμωση ακόμη και το νησί Γκουάμ, όπου υπάρχουν βάσεις των Ηνωμένων Πολιτειών.
Την Παρασκευή, ο υπουργός ενοποίησης της Νοτίου Κορέας ανακοίνωσε πως η Σεούλ θα απομακρύνει τους εργάτες της χώρας από τη βιομηχανική ζώνη Καεσόνγκ, εάν υπάρξει κίνδυνος για τη ζωή τους.
Η διαρκώς αυξανόμενη ένταση στην κορεατική χερσόνησο προκαλεί σοβαρές αναταράξεις στην οικονομία της Νοτίου Κορέας.
Παράγοντες της χώρας ανησυχούν για το ενδεχόμενο να υπάρξουν μακροχρόνιες συνέπειες.

http://gr.euronews.com/2013/04/05/report-of-missile-movement-raises-tension-on-korean-peninsula/

Η Βόρεια Κορέα κάλεσε όλες τις ξένες πρεσβείες στην Πιονγκγιάνγκ να εξετάσουν το ενδεχόμενο να απομακρύνουν το προσωπικό τους σε περίπτωση που υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης στην κορεατική χερσόνησο, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές.
Το πρακτορείο δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες. Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της ρωσικής πρεσβείας, Ντένις Σαμσόνοφ, είπε ότι η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο αυτό, αλλά πάντως δεν σχεδιάζει να προβεί στην άμεση απομάκρυνση του διπλωματικού της προσωπικού από την πρεσβεία της σε αυτό το στάδιο.

Η Βόρεια Κορέα μετέφερε έναν δεύτερο πύραυλο μέσου βεληνεκούς στις ανατολικές της ακτές μαζί με έναν αυτοκινούμενο εκτοξευτή πυραύλων, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το νοτιοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, εντείνοντας τους φόβους ότι μπορεί να προβεί στη χρήση τέτοιων όπλων και ότι η κατάσταση στην περιφέρεια μπορεί να επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο. «Επιβεβαιώθηκε ότι η Βόρεια Κορέα μετέφερε με τρένο, στις αρχές της εβδομάδας, δύο πυραύλους μέσου βεληνεκούς Μουσουντάν, προς την ακτή και τους εγκατέστησε σε οχήματα από τα οποία μπορούν να εκτοξευτούν», δήλωσε Νοτιοκορεάτης αξιωματούχος, σύμφωνα με το πρακτορείο.

http://www.express.gr/news/world/701055oz_20130405701055.php3

 

No comments: