19.2.13

ΠΑΣΟΚ: Καταγγελίες στελεχών για αδιαφανείς μεθοδεύσεις στο συνέδριο

Σοβαρό πρόβλημα σχετικά με τη σύνθεση του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ ανέκυψε σήμερα ύστερα από καταγγελίες στελεχών ότι υπάρχουν αδιαφανείς μεθοδεύσεις προκειμένου να ελεγχθεί η σύνθεσή του από τη σημερινή ηγετική ομάδα. Στις καταγγελίες απάντησε με δήλωσή του ο πρόεδρος της Επιτροπής Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΚΑΠ) Γιάννης Σουλαδάκης μιλώντας για «εκ προοιμίου αμφισβήτηση διαδικασιών».
Μάλιστα, το θέμα απειλεί να πάρει διαστάσεις καθώς ζητείται η παρέμβαση του Ευάγγελου Βενιζέλου προκειμένου να σταματήσουν οι μεθοδεύσεις, ενώ η «Αριστερή Πρωτοβουλία» απειλεί με αποχή από το Συνέδριο αν δεν τηρηθούν οι κανόνες δημοκρατικής διαδικασίας και δεοντολογίας.
Ειδικότερα η αμφισβήτηση αφορά στις διαδικασίες εκλογής συνέδρων αλλά και στην εκπροσώπηση των κομματικών οργανώσεων σε αυτό αλλά και τη γενικότερη σύνθεση του Συνεδρίου, η οποία θεωρείται ότι αλλοιώνεται με τις προβλέψεις των εγκυκλίων που εστάλησαν από την ΕΚΑΠ για τη συμμετοχή των «αριστίνδην» συνέδρων.
Ομάδα 10 στελεχών μεταξύ των οποίων και ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Μιχάλης Καρχιμάκης, σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι «πυκνώνουν τα περιστατικά απαράδεκτων αντιδημοκρατικών μεθοδεύσεων» και ότι γίνεται «απόπειρα να μειωθεί η εκπροσώπηση των απόδημων Ελλήνων».
Παράλληλα ζητείται η εκλογή των Εφορευτικών Επιτροπών, αντί του διορισμού τους ενώ επισημαίνονται και ασάφειες για κρίσιμα ζητήματα λίγες μέρες πριν την εκλογή συνέδρων. Επίσης χαρακτηρίζεται «ύποπτη» η μη ανακοίνωση του αριθμού των «αριστίνδην» συνέδρων και καταγγέλλεται ο αποκλεισμός πολλών πρώην βουλευτών και μελών της Κεντρικής Επιτροπής.
Επίσης αναφέρεται ότι είναι αδιανόητο να υπάρξει αποπροσανατολισμός με «ανούσιες μεθοδεύσεις» και ότι «η Παράταξη δεν θα αφήσει την ευκαιρία του Συνεδρίου για θετικές εξελίξεις να πάει χαμένη».
Τα στελέχη που υπογράφουν την ανακοίνωση είναι:
1. Διαμαντίδης Ιωάννης (Μέλος ΚΟΕΣ)
2. Διαμαντοπούλου Κατερίνα (Μέλος ΚΟΕΣ)
3. Καρχιμάκης Μιχάλης (Γραμματέας Ε.Σ Μέλος ΚΟΕΣ)
4. Νιώτης Γρηγόρης (Μέλος ΚΟΕΣ)
5. Νούσιος Βασίλης (Μέλος ΚΟΕΣ)
6. Οικονόμου Παντελής (Μέλος ΚΟΕΣ)
7. Παπαηλιού Άσπα (Μέλος ΚΟΕΣ)
8. Πεταλωτής Γιώργος (Μέλος ΚΟΕΣ)
9. Στρατάκης Μανώλης (Μέλος ΚΟΕΣ)
10. Σωτηρίου Ιωάννης (Μέλος ΚΟΕΣ)
Η «Αριστερή Πρωτοβουλία» με ανακοίνωσή της κάνει λόγο για μεθοδεύσεις που οδηγούν σε ένα «Συνέδριο παρωδία» και αποδίδουν τις μεθοδεύσεις σε «μια μικρή ομάδα διορισμένων στελεχών που λειτουργεί σαν τους διατεταγμένους εκτελεστές της ιστορίας του Κινήματος» ενώ χαρακτηρίζει τα στελέχη αυτά «προκλητικά και ανιστόρητα».
Ακόμα η «Αριστερή Πρωτοβουλία» καταγγέλλει την ΕΚΑΠ και τον πρόεδρό της Γιάννη Σουλαδάκη, ονομαστικά, ως «κατώτερο των περιστάσεων» και «τραγική φιγούρα εκτός τόπου και χρόνου» και κάνει λόγο για «προσπάθεια οργανωτικού ελέγχου του Συνεδρίου». Επίσης προτείνει συγκεκριμένες αλλαγές στις εγκυκλίους που αφορούν στη διαδικασία εκλογής συνέδρων.
Όλα τα στελέχη καλούν τον πρόεδρο του Κινήματος να παρέμβει και «να προασπίσει το δημοκρατικό χαρακτήρα του Κινήματος», καθώς είναι αυτός που «έχει την πρώτη ευθύνη για τη διασφάλιση της ενότητας του ΠΑΣΟΚ».
Στην απάντησή του ο κ. Σουλαδάκης, αφού κάνει λόγο για «εκ προοιμίου αμφισβήτηση διαδικασιών που ούτε καν έχουν αρχίσει», τονίζει ότι μέχρι σήμερα «δεν έχει επικυρωθεί κανένας σύνεδρος από την ΕΚΑΠ» και ζητεί, αντί καταγγελιών, να υποβληθούν προτάσεις «για διορθώσεις και βελτιώσεις διαδικασιών». Αναφέρει επίσης ότι οι μόνοι σύνεδροι που έχουν οριστεί είναι τα μέλη της ΚΟΕΣ, αλλά αυτό δεν είναι θέμα της ΕΚΑΠ.
Ο κ. Σουλαδάκης απαντά τέλος σε όσους «εξαπολύουν απαράδεκτους χαρακτηρισμούς», με την αναφορά στην ιστορική του διαδρομή στο ΠΑΣΟΚ, ως μέλος της «ιστορικής ηγεσίας» του Κινήματος και με τη διεύθυνση, από τον ίδιο, των διαδικασιών του κρίσιμου Συνεδρίου του 1996 που εξέλεξε τον διάδοχο του Ανδρέα Παπανδρέου, διαδικασίες που δεν αμφισβητήθηκαν από κανέναν.

http://www.naftemporiki.gr/story/613637

No comments: