21.2.13

Ισραήλ: «Πιο κοντά από ποτέ» στην κατασκευή πυρηνικών όπλων το Ιράν

Το Ιράν βρίσκεται «πιο κοντά από ποτέ» στην κατασκευή ατομικής βόμβας, υποστηρίζει το Ισραήλ μετά την ανακοίνωση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ότι η Τεχεράνη ξεκίνησε να εγκαθιστά πιο σύγχρονες συσκευές φυγοκέντρισης στη μονάδα του Νατάνζ.
Σε ανακοίνωσή του, το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε «σοβαρή» την έκθεση της ΙΑΕΑ υπογραμμίζοντας ότι το Ιράν είναι σήμερα «πιο κοντά από ποτέ στο να αποκτήσει εμπλουτισμένο υλικό για ατομική βόμβα». Η έκθεση αποδεικνύει ότι το Ιράν συνεχίζει να προχωρά γρήγορα προς την κόκκινη γραμμή που είχε σχεδιάσει ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στα Ηνωμένα Έθνη, προστίθεται στην ανακοίνωση.
Στην ομιλία εκείνη, τον Σεπτέμβριο του 2012, ο Νετανιάχου είχε ζητήσει να καθοριστεί μια «σαφής κόκκινη γραμμή» που θα ορίζει μέχρι πού μπορεί να φτάσει το Ιράν όσον αφορά στο πυρηνικό πρόγραμμά του. Ζωγραφίζοντας μια κόκκινη γραμμή στο σκίτσο μιας ατομικής βόμβας έτοιμης να εκραγεί, ο ισραηλινός πρωθυπουργός είχε διαβεβαιώσει ότι η Τεχεράνη διέθετε το 70% του απαραίτητου εξοπλισμού για τον εμπλουτισμό ουρανίου σε στρατιωτικό επίπεδο.
Το θέμα αυτό θα είναι το πρώτο που ο Νετανιάχου θα θέσει στον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος αναμένεται να επισκεφθεί το Ισραήλ τον Μάρτιο, καταλήγει η ανακοίνωση.

http://www.naftemporiki.gr/story/615146

No comments: