20.2.13

Η ύφεση δεν παλεύεται ούτε το 2014!

Πέρυσι τον Απρίλιο, πριν ακόμη ανακύψει το θέμα, η στήλη είχε αναφέρει ότι το ΔΝΤ αναθεωρούσε προς το χειρότερο τις εκτιμήσεις του για την ύφεση της ελληνικής οικονομίας το 2012, επικαλούμενη έγκυρες πηγές.

Η αναθεωρημένη πρόβλεψη του ΔΝΤ ήθελε το πραγματικό ΑΕΠ να συρρικνώνεται με ρυθμό 6% και βάλε σε ετήσια βάση έναντι 4%-4,9% που ήταν η επίσημη πρόβλεψη μέχρι εκείνη τη χρονική στιγμή, σημείωνε η στήλη.

Εκ των υστέρων αποδεικνύεται ότι η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε με ρυθμό μεγαλύτερο από 6% πέρυσι, μετά την απογοητευτική επίδοση του τελευταίου τριμήνου του 2012.

Δεύτερο και σπουδαιότερο:
Παρότι είναι ακόμη πολύ νωρίς, αφού βρισκόμαστε στα μέσα Φεβρουαρίου, η στήλη πληροφορείται ότι έχει αρχίσει να διαμορφώνεται η άποψη σε επίσημους κύκλους ότι το 2013 δεν θα είναι η τελευταία χρονιά ύφεσης για την ελληνική οικονομία.
Υπενθυμίζεται ότι κυβερνητικά στελέχη, με προεξάρχοντα τον υπουργό οικονομικών Γ. Στουρνάρα, έχουν δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι η οικονομία θα αρχίσει να βελτιώνεται το β΄ εξάμηνο του 2013, εμφανίζοντας θετικούς ρυθμούς το τελευταίο τρίμηνο.

Όμως, η αναθεωρημένη συγκλίνουσα άποψη θέλει η οικονομία να συμπιέζεται κατά 1% - 2% το 2014, έναντι ρυθμού ανάπτυξης 0,6% που προβλέπει το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής, όπως μαθαίνουμε.

Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι δεν γνωρίζουμε το σκεπτικό πίσω από τη διαφαινόμενη αλλαγή στάσης και ως εκ τούτου δεν θα ήταν σωστό να τη σχολιάσουμε.

Απλώς επισημαίνουμε την πληροφορία, σημειώνοντας ότι τον Ιούνιο του 2014 έχουμε εκλογές για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Είναι προφανές ότι η τρικομματική κυβέρνηση θα βρεθεί σε δύσκολη θέση σε μια τέτοια περίπτωση, ακόμη κι αν η χώρα έχει να επιδείξει πρωτογενές πλεόνασμα στο ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης.

Άλλωστε, όπως σωστά ανέφερε η Megan Greene, επικεφαλής οικονομολόγος της Maverick Intelligence και πρώην συνεργάτης της Roubini Global Economics, σε άρθρο της στο πρακτορείο Bloomberg, το πρωτογενές πλεόνασμα θα ωφελήσει περισσότερο πολιτικά τον ΣΥΡΙΖΑ.
Κι αυτό γιατί η κυβέρνηση θα δυσκολευτεί να πείσει τον μέσο Έλληνα να αποδεχθεί νέους φόρους ή και περικοπές δαπανών, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι η λιτότητα είναι απαραίτητη για να συνεχίσει να παίρνει η χώρα τα δάνεια της διάσωσης.

Ο μέσος πολίτης που θα γνωρίζει ότι υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα, δηλαδή η χώρα αυτοχρηματοδοτείται, δεν θα δεχθεί επιπρόσθετα μέτρα λιτότητας για να πληρώνονται οι δανειστές.
Επομένως, η κυβέρνηση μπορεί κάλλιστα να διαπιστώσει ότι καταγράφονται πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά η ύφεση δεν λέει να φύγει το κρίσιμο 2014, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να πέσει θύμα της επιτυχίας της.


Dr. Money  
http://www.euro2day.gr/specials/dr_money/131/articles/758805/Article.aspx

_______________________________________________

οι εκλογές του 2014 θα είναι σε θέση να μασκαρέψουν τα πράγματα, μέχρι που να "επιβάλλουν" ύφεση και το ..2015!!!

ας σημειώσουμε χοντρικά τι λένε τα "παλαιά" οικονομικά:
επεμβαίνεις στην οικονομία;
το αποτέλεσμα εξελίσσεται σε βάθος 12 μηνών
ήτοι, η χώνεψη σταματάει 12 μήνες μετά τα μέτρα
τα τελευταία μέτρα του Νοεμβρίου, θυμώμενοι και τον ..πολλαπλασιαστή, είναι ικανά να ρίξουν στα τάρταρα την οικονομία το 2013 καθώς μιλάμε για περίπου 10 δισ χρήματος
η εφαρμογή τους αναμένεται να χωνευτεί προς τα τέλη 2013 αλλά θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και τη συσσώρευση των μέτρων όσο και την ανελαστικότητα πραγμάτων
σε αυτά οφείλουμε να προσθέσουμε τη κλασσική δύναμη της συνήθειας όσο και τις προσδοκίες, όπως αυτά θα έχουν διαμορφωθεί τότε, όταν θα ζούμε 3 1/2 γεμάτα χρόνια μνημοσύνου και τα διπλά ύφεσης

να θυμηθούμε ότι έχουμε ήδη δεδομένες μειώσεις μισθών και συντάξεων σωμάτων ασφαλείας για το 2014; άλλων κοινωνικών παροχών;

όποιος βλέπει τα νούμερα και αντιλαμβάνεται βασικά πράγματα δε μπορεί να είναι καθόλου σίγουρος για ανάπτυξη - ΑΕΠ, όχι τσέπης - το 2014


 

2 comments:

Ζάχαρη said...

Το οποιο πλεονασμα θα τους θαψει ολους και αυτους που θα φυγουν και αυτους που θα ερθουν γιατι ετσι και αλλιως και οι αυτοι ΘΑ αναγκαστουν να παρουν μετρα.Σαν να τους σπρωχνουν σε παγιδα μου φαινεται...

geokalp said...


ποιος μπορεί να αρνηθεί ότι υπάρχει (ακόμα ένας) εγκλωβισμός...

επειδή όμως η καρέκλα έχει αξία, θα γίνει μεγάλη προσπάθεια
περιμένω να προχωρήσουμε προς τα μέσα του χρόνου για ασφαλή συμπεράσματα