16.2.13

Aγριο ξύλο και στους αγρότες της Κορίνθου - Μπουνιές και κλοτσιές σε δύο βουλευτές - Δέσμιος της σταλινικής παιδείας του ο Τσίπρας, λέει ο Μάκης Βορίδης - Σκουρλέτης: «Ντίλερ επιχειρηματικών συμφερόντων» θυμίζει ο Σαμαράς

Εμπόλεμη ζώνη θύμιζε χθες το μεσημέρι η εθνική οδός Κορίνθου – Πατρών, κοντά στα διόδια Ζευγολατιού, με τους αγρότες να προσπαθούν να καταλάβουν το οδόστρωμα και να διακόψουν την κυκλοφορία και τα ΜΑΤ να προχωρούν, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, σε άγρια καταστολή.

Η κατάσταση υπήρξε κίνδυνος να βγει εκτός ελέγχου, όταν για αρκετή ώρα επικράτησε κομφούζιο από τη ρίψη χημικών αλλά και από τις μάχες που διεξάγονταν σώμα με σώμα ανάμεσα στους αιφνιδιασμένους αγρότες και στους εντολοδόχους αστυνομικούς. Πεντακόσια άτομα που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο μπλόκο των αγροτών ενεπλάκησαν στα επεισόδια. Ανάμεσα σ” αυτούς ξυλοκοπήθηκε άγρια, σύμφωνα με μαρτυρίες, ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κιάτου, ενώ ο δήμαρχος Σικυωνίων χτυπήθηκε στο κεφάλι από αστυνομικούς.

«Κάναμε μια συμβολική ειρηνική συγκέντρωση. Βρεθήκαμε στο πλευρό των αγροτών μας στηρίζοντας τα δίκαια αιτήματά τους. Αυτή η επίθεση των ΜΑΤ ήταν πρωτοφανής. Δεν μπορούμε να συνέλθουμε ακόμα από τα χημικά. Η επίθεση και οι ρίψεις γίνονταν αδιακρίτως. Πιστοί στο δόγμα «καμία ανοχή»! Αυτά είναι ανεπίτρεπτα!» δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος Σικυωνίων Σπύρος Σταματόπουλος.

Αρκετοί είναι οι τραυματίες από τις συμπλοκές, ενώ σημειώθηκαν τέσσερις προσαγωγές, οι οποίες πυροδότησαν εκ νέου την κατάσταση. «Μια ειρηνική διαμαρτυρία αγροτών μετατράπηκε σε σύγκρουση με τις ομάδες καταστολής. Δεν ανεχόμαστε τέτοιου είδους συμπεριφορές. Δεν ανεχόμαστε τη βία και τον εκφοβισμό. Δεν υπολογίζουν τίποτα. Ούτε φορείς ούτε θεσμούς. Είδαμε τον δήμαρχο να τον χτυπούν, τον αντιπρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου να τον δέρνουν άσχημα. Αυτό είναι το δόγμα «Νόμος και Τάξη»! Σε ποιους επιτίθενται; Στους αγρότες που μοχθούν καθημερινά να επιβιώσουν παλεύοντας με τις καιρικές συνθήκες; Στους αγρότες που βρίσκονται στα όρια της εξαθλίωσης;» δήλωσε ο πρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Κιάτου Κώστας Παπαβασιλείου.

Εκείνο, ωστόσο, που δίνει νέα διάσταση στη χθεσινή επίθεση των ΜΑΤ είναι το κατηγορητήριο των συλληφθέντων. Οι τρεις κατηγορούνται για παράνομη κατάληψη οδοστρώματος και ο τέταρτος για ρίψη βόμβας μολότοφ. Μέχρι αργά χθες το βράδυ ο δήμαρχος, εκπρόσωποι των φορέων που βρίσκονταν στο μπλόκο αλλά και αγρότες, μαζί με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αργολίδας κ. Κοδέλα, βρίσκονταν στην Αστυνομική Διεύθυνση Κορινθίας για να καταγγείλουν ως προβοκατόρικη ενέργεια τη ρίψη της βόμβας μολότοφ από αστυνομικούς που βρίσκονταν στο μπλόκο και φορούσαν πολιτικά για να ενοχοποιήσουν τις κινητοποιήσεις των αγροτών και να δικαιολογήσουν τη δική τους βίαιη καταστολή.

«Ο συγκεκριμένος αγρότης που κατηγορείται γι” αυτό δεν έριξε καμία μολότοφ. Είναι πράξη προβοκατόρικη. Εχουμε μάρτυρες πως μέσα στο μπλόκο και την ώρα των επεισοδίων μπήκαν κάποιοι άγνωστοι, εικάζουμε αστυνομικοί με πολιτικά ή άτομα από τον ακροδεξιό χώρο, που έριξαν τη βόμβα. Το καταλάβαμε όλοι από την αντίδρασή τους την ώρα της σύλληψης του νεαρού αγρότη» δηλώνει ο κ. Παπαβασιλείου.

 http://www.efsyn.gr/?p=24130

«Στ” αρχίδια μας αν είσαι βουλευτής». Ετσι απαντούσαν άντρες των ΜΑΤ στον πεσμένο στο πεζοδρόμιο της Σταδίου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Μπάρκα, ενώ τον κλοτσούσαν. Με κλειστά τα μάτια από τα χημικά, ο βουλευτής, σφηνωμένος στον μαρμάρινο πάσσαλο της εισόδου της στοάς, έδειχνε τη βουλευτική του ταυτότητα. Λίγα δευτερόλεπτα πριν, άλλος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, δέχτηκε στο πρόσωπο τις γροθιές άντρα του ΜΑΤ, ενώ αστυνομικός τσαλάκωνε τη βουλευτική του ταυτότητα.

Η χθεσινή άγρια, απρόκλητη και απροκάλυπτη επίθεση της ΕΛ.ΑΣ. εναντίον βουλευτών συνιστά ευθεία αμφισβήτηση των θεσμών. Στο πρόσωπο των δύο βουλευτών, χτυπήθηκε η ίδια η δημοκρατία. «Αν τα κάνουν αυτά σε μας τους βουλευτές, φανταστείτε τι κάνουν σε πολίτες που διαμαρτύρονται», είπε ο κ. Μπάρκας στην «Εφ.Συν.».

Συμβολική κατάληψη

Τίποτα δεν προμήνυε τέτοια τροπή. Γύρω στις 9.30 π.μ., ομάδα της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώθηκε στο πεζοδρόμιο στη Σταδίου 5, όπου βρίσκεται το πανεπιστημιακό γραφείο του γ.γ. του υπ. Οικονομικών Γιώργου Μέργου (στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών). «Μέργο των 6.000 ευρώ, σου φαίνονται πολλά τα 586 ευρώ; Ζήσε εσύ με τόσα!», έγραφε το πανό τους. Σύμφωνα με τους νεολαίους, μικρή ομάδα ανέβηκε στον τρίτο όροφο, άνοιξε την πόρτα του γραφείου του, που δεν ήταν κλειδωμένη, και ανάρτησε στο παράθυρο πανό. Ο ίδιος απουσίαζε. Η συμβολική κατάληψη έληξε σε δέκα λεπτά. Οι νέοι έμειναν στο πεζοδρόμιο, μοιράζοντας φυλλάδια για την απεργία της 20ής Φεβρουαρίου. Μαζί τους οι δύο βουλευτές.

Περίπου στις 10 π.μ., τους κύκλωσαν διμοιρίες των ΜΑΤ. «Μόλις τους είδαμε να βάζουν τον εξοπλισμό τους, βγάλαμε τη βουλευτική μας ταυτότητα, είπαμε ότι είμαστε βουλευτές και ζητήσαμε τον επικεφαλής, με σκοπό να προλάβουμε επίθεση σε μια ειρηνική διαδήλωση. Ενας αστυνομικός ειδοποίησε στον ασύρματο: «υπάρχουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ». Καμία αντίδραση. Υστερα από ενάμισι λεπτό, επιτέθηκαν».

Βροχή από χημικά

Οπως φαίνεται σε βίντεο που αναρτήθηκε στη σελίδα του left.gr στο youtube, οι αστυνομικοί περιέλουσαν με χημικά όποιον βρισκόταν μπροστά τους, δημιουργώντας ασφυκτική κατάσταση.

Οταν αργότερα οι βουλευτές αναζήτησαν, μέσα από άλλες σπρωξιές και βρισιές, τον επικεφαλής των ΜΑΤ, αυτός τους είπε ότι «εκτελεί εντολές». Λεκτική επίθεση δέχτηκε και ο καθηγητης Γιώργος Πλειός, πρόεδρος του τμήματος ΕΜΜΕ, που έχει τα γραφεία του στο κτίριο. «Τους εξήγησα την ιδιότητά μου και τους είπα «παιδιά, πρέπει να ντρέπεστε που χρησιμοποιείτε χημικά σε τέτοιο χώρο». Μου απάντησαν ότι πρέπει να ντρέπομαι εγώ που διαμαρτύρομαι».

Για την υπόθεση έχει κινηθεί το αυτόφωρο ύστερα από μήνυση των δύο βουλευτών. Αύριο θα διενεργηθεί η ιατροδικαστική εξέταση. Ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. διέταξε ΕΔΕ.

ΜΑΤς και στη Βουλή


Λίγη ώρα μετά την επίθεση των ΜΑΤ, το κλίμα έντασης μεταφέρθηκε στη Βουλή. Μπροστά στην έντονη διαμαρτυρία του ΣΥΡΙΖΑ, η Ν.Δ. παρέμεινε προκλητικά πιστή στο δόγμα «νόμος και τάξη», το ΠΑΣΟΚ κινήθηκε σε γραμμή «άλλα λόγια ν” αγαπιόμαστε», ενώ η ΔΗΜΑΡ προτίμησε τη σιωπή.

Ο Δ. Παπαδημούλης κατήγγειλε σε υψηλούς τόνους την κυβέρνηση για «κρεσέντο βίας και κλιμάκωση του αυταρχισμού με ωμή παραβίαση του νόμου. Τα ΜΑΤ έκαναν χρήση χημικών πάλι σε κλειστό χώρο και χτυπούσαν τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ παρότι εκείνοι επεδείκνυαν τη βουλευτική τους ταυτότητα».

Οι καταγγελίες του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της γαλάζιας πτέρυγας, με τον προεδρεύοντα Λ. Γρηγοράκο να χτυπάει μάταια το κουδούνι για να επιβάλει την τάξη.

Αφού έπεσαν ελαφρώς οι τόνοι, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Μ. Βορίδης έριξε στην κυριολεξία… λάδι στη φωτιά: «Οι καταλήψεις δημοσίων χώρων είναι παράνομες πρακτικές και ως τέτοιες θα αντιμετωπίζονται».

Το «γάντι» σήκωσε αμέσως ο Θανάσης Παφίλης (ΚΚΕ), ο οποίος επεσήμανε πως «η κυβέρνηση κλιμακώνει τη βία και τον αυταρχισμό σε έναν κατήφορο που δεν έχει σταματημό» και προειδοποίησε τους κυβερνώντες ότι «το ξύλο έχει δύο άκρες. Η κρατική βία δεν θα σταματήσει τους αγώνες των εργαζομένων».

Την «αυταρχική κυβερνητική πολιτική» κατήγγειλε και ο Ν. Μαριάς (ΑΝ.ΕΛΛ.), σημειώνοντας πως «αν η κυβέρνηση θέλει νόμο και τάξη, τότε να πετάξει τους τροϊκανούς έξω από τα υπουργεία που τα έχουν καταλάβει παράνομα».

Απαντώντας στον Δ. Παπαδημούλη που κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ για προκλητική σιωπή και μετατροπή τους σε «συνιστώσες του Σαμαρά», ο Μ. Χρυσοχοΐδης (ΠΑΣΟΚ) επεσήμανε πως το κόμμα του καταδικάζει την αστυνομική βία, αλλά κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να καταδικάσει και εκείνος από τη μεριά του τη βία, «παρά την πολιτική αμηχανία που έχει επειδή πέφτουν τα ποσοστά του».

Στο πλευρό του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε περιέργως και η Χρυσή Αυγή με τον Χρ. Παππά να δηλώνει πως «οποιαδήποτε πάλη των ελληνικού λαού, ανεξαρτήτως προέλευσης, μας βρίσκει σύμφωνους».

http://www.efsyn.gr/?p=24172

Σκληρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα εξαπολύει μέσω του Βήματος της Κυριακής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης.

Ο πρώην υπουργός καταγγέλλει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ως εκφραστή της Άκρας Αριστεράς που ταυτόχρονα νομιμοποιεί τη Χρυσή Αυγή.

«Όταν βαφτίζεις την επιβολή του νόμου 'ακροδεξιά', όταν λες ότι ο πρωθυπουργός είναι 'ακροδεξιός' και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης 'νεοναζί', τότε στην ουσία νομιμοποιείς τη Χρυσή Αυγή» εξηγεί.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του αναφέρει: «Ο κ. Τσίπρας είναι εγκλωβισμένος στη σταλινική παιδεία του, ζει ακόμα με την πεποίθηση ότι η Αριστερά κατέχει την απόλυτη αλήθεια. Και ότι όποιος την αμφισβητεί θα πρέπει να τύχει αναμόρφωσης.»

Ο κ. Βορίδης σημειώνει ακόμα ότι «το καμίνι της κρίσης δοκιμάζει τις πολιτικές αντοχές όλων» και ότι θα επιβιώσουν πολιτικά όσοι έχουν καθαρές ιδεολογικές άγκυρες.

«Το δίλημμα 'μνημόνιο-αντιμνημόνιο' ξεθωριάζει και θα ξεπεραστεί. Όσοι επένδυσαν σε αυτό θα εξαφανιστούν πολιτικά» δηλώνει.

 http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231235565

Δριμεία κριτική κατά του Αντώνη Σαμαρά εξαπέλυσε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, αναφορικά με τις χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι «όσοι μπλοκάρουν δρόμους ή επενδύσεις θα μας βρουν απέναντί μας» και πως «τώρα φτιάχνεται το αναπτυξιακό μοντέλο της επόμενης δεκαετίας».

Όπως αναφέρει ο κ. Σκουρλέτης, τα σχόλια του κ. Σαμαρά περί επενδύσεων θυμίζουν «ντίλερ επιχειρηματικών συμφερόντων», ενώ παράλληλα ο εκπρόσωπος Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταγγέλλει «ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας».

«Σε σχέση με την αναφορά του στους κλειστούς δρόμους [ο κ. Σαμαράς] είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικός», συνεχίζει ο κ. Σκουρλέτης. «Θα ήθελε ενδεχομένως, αν μπορούσε, να απαγορεύσει το δικαίωμα στην απεργία και στις δημόσιες συγκεντρώσεις. Εμείς πάντως το δρόμο προς την ολοκληρωτική κοινωνική ισοπέδωση θα τον κλείσουμε», καταλήγει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

http://www.skai.gr/news/politics/article/224006/skourletis-diler-epiheirimatikon-sumferodon-thumizei-o-samaras/


No comments: