21.2.13

Χρυσός: Συνεχίζεται η πτώση

Νέα πτώση κατέγραψαν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού στην Ασία, υποχωρώντας κατά σχεδόν 20 δολάρια η ουγκιά, καθώς οι επενδυτές φεύγουν από το κίτρινο μέταλλο.

Ο χρυσός παράδοσης Απριλίου στο Comex υποχώρησε κατά 19 δολάρια στα 1.559 δολάρια η ουγκιά, ενώ την Τετάρτη υποχώρησε κατά 26,20 δολάρια, ή 1,6%, για να κλείσει στα 1.578 δολάρια η ουγκιά, καταγράφοντας πτώση για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση.

«Η πτώση του χρυσού συνεχίστηκε εν μέσω ρευστοποιήσεων από macro hedge funds, εν όψει της ανακοίνωσης των πρακτικών της συνεδρίασης της FOMC», ανέφερε ο αναλυτής του κλάδου των μετάλλων της HSBC, σχολιάζοντας τις απώλειες της Τετάρτης.

Τα πρακτικά της συνεδρίασης της Federal Reserve αναζωπύρωσαν τις ανησυχίες ότι οι policy makers μπορεί να υποχωρήσουν σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, καθώς η αμερικανική κεντρική τράπεζα δήλωσε ότι θα επανεξετάσει το πρόγραμμα τον Μάρτιο.

Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Fed έχει λειτουργήσει υποστηρικτικά προς τον χρυσό λόγω των ανησυχιών ότι μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του πληθωρισμού. Ως αποτέλεσμα, η όποια ένδειξη ότι η Fed μπορεί να μειώσει ή να τερματίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων σύντομα πιέζει τις τιμές του χρυσού. Ο χρυσός, παραδοσιακά, θεωρείται εξασφάλιση έναντι του πληθωρισμού.

Μείωση της ποσοτικής χαλάρωσης μπορεί να θεωρηθεί αντίδραση σε μια βελτιούμενη οικονομία και ο αναλυτής της HSBC θεωρεί ότι η πρόσφατη «συνεχιζόμενη ρευστοποίηση» στις τιμές του χρυσού «φαίνεται να είναι αντίδραση σε χαλάρωση στις ανησυχίες των αγορών και σε ενίσχυση των αγορών μετοχών».

«Ο χρυσός υπονομεύτηκε επίσης από πτώση στον ΚΜΟ 50 ημερών κάτω του ΚΜΟ των 200 ημερών, που ενθάρρυνε τις τεχνικές πωλήσεις», σημειώνει ο αναλυτής.

Από την πλευρά του, ο βοηθός διευθυντή της Tyche Group, Martin Hennecke, δήλωσε πως θεωρεί ότι οι πρόσφατες απώλειες στον χρυσό αποτελούν αγοραστική ευκαιρία. Όπως επισήμανε, η ανακοίνωση του G20 την περασμένη εβδομάδα, όπου αναφέρεται ότι οι χώρες δεσμεύτηκαν να μην εμπλακούν σε ανταγωνιστική υποτίμηση των νομισμάτων τους, καθώς και τα πρακτικά της Fed και οι πωλήσεις στον χρυσό το τελευταίο τρίμηνο του 2012 από σημαίνοντες επενδυτές έχουν τρομάξει το τελευταίο διάστημα τις αγορές.

Ωστόσο, θεωρεί πως το χρέος πολλών χωρών αποδυναμώνει τη θέση τους και εκτιμά πως οι χώρες αυτές θα συνεχίσουν να τυπώνουν χρήμα για να υποτιμήσουν τα νομίσματά τους προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο το χρέος.

«Δεν έχουν άλλη επιλογή από το να τυπώσουν (χρήμα)», τόνισε. «Νομίζω πως θα υπάρξει άνοδος (του χρυσού) καθώς ο κόσμος θα αντιλαμβάνεται πως η κρίση δεν έχει τελειώσει».

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/759128/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: