21.2.13

Ιαπωνία: Έλλειμμα ρεκόρ στο εμπορικό ισοζύγιο

Υπό αμφισβήτηση τίθεται το ιαπωνικό οικονομικό μοντέλο που βασίζεται κυρίως στις εξαγωγές μετά το έλλειμμα ρεκόρ που ανακοινώθηκε στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας.

Συγκεκριμένα, το εμπορικό έλλειμμα διευρύνθηκε στα 1,6 τρισ. γεν (17,1 δισ. δολ.) τον Ιανουάριο, επίπεδο που ξεπερνά κατά πολύ τις εκτιμήσει των αναλυτών. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, η μέση πρόβλεψη των αναλυτών ήταν στα 1,38 τρισ. γεν.

Οι εισαγωγές εκτινάχθηκαν κατά 7,3% τον Ιανουάριο σε ετήσια βάση, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση μόλις 1,6%. Οι εξαγωγές από την άλλη πλευρά ενισχύθηκαν κατά 6,4%, επίσης υψηλότερα των εκτιμήσεων για ενίσχυση κατά 5,6%.

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/758835/ArticleNewsWorld.aspx

Με απώλειες έκλεισε σήμερα το ιαπωνικό χρηματιστήριο, υποχωρώντας από τα υψηλά 52 μηνών όπου είχε ανέλθει την Τετάρτη, εξαιτίας του αρνητικού κλίματος που έχει διαμορφωθεί στις διεθνείς αγορές μετά τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της Fed.
Όπως αποκαλύπτουν τα πρακτικά από τη συνεδρίαση του Ιανουαρίου, επικρατεί έντονος προβληματισμός μεταξύ των μελών του δ.σ. της κεντρικής τράπεζας σχετικά με το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο πρόωρης λήξης του προγράμματος.
Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei σημείωσε πτώση 1,4% κλείνοντας στις 11.309,13 μονάδες, ενώ ο διευρυμένος δείκτης Topix υποχώρησε κατά 1,1% στις 962,86 μονάδες.
«Πρόκειται για διόρθρωση. Οι εταιρείες χαμηλής κεφαλαιοποίησης διατηρούν σταθερό τόνο, χάρη στις τοποθετήσεις των μικροεπενδυτών», σχολιάζει στο Reuters ο Μιτσουσίγκε Ακίνο από την Ichiyoshi Asset Management.
«Αυτή η φάση διόρθωσης μπορεί να κρατήσει έως τις αρχές Μαρτίου, εκτός εάν προκύψουν νέα δεδομένα από την επικείμενη συνάντηση Άμπε - Ομπάμα ή τον διορισμό του κεντρικού τραπεζίτη τα οποία θα επηρεάσουν την αγορά συναλλάγματος», σχολιάζει.

http://www.naftemporiki.gr/finance/story/614667

No comments: