14.2.13

Ξανά σε ύφεση το δ’ τρίμηνο η Ολλανδία

Σε ύφεση διολίσθησε ξανά η οικονομία της Ολλανδίας το δ’ τρίμηνο, καθώς η μείωση των επενδύσεων και της κατανάλωσης των νοικοκυριών οδήγησαν σε δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο οικονομικής συρρίκνωσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας που είδαν την Πέμπτης τη φως της δημοσιότητας.

Το ΑΕΠ της Ολλανδίας, της πέμπτης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης, συρρικνώθηκε κατά 0,2% τους τρεις τελευταίους μήνες του 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία της CBS. Μετά την συρρίκνωση κατά 0,9% του ΑΕΠ το γ’ τρίμηνο του ίδιους έτους, η Ολλανδία εισήλθε και επίσημα σε ύφεση για Τρίτη φορά από το 2009.

Η Ολλανδία συγκαταλέγεται σε μια από τις ισχυρότερες οικονομίες της ζ΄ψνης του ενιαίου νομίσματος αλλά υποαποδίδει έναντι των μελών του «πυρήνα» της ένωσης λόγω της υποχώρησης των εξαγωγών και την συνεχή πτώση της αγοράς κατοικιών. Η ύφεση ενδέχεται να διαρκέσει μέχρι και το β’ εξάμηνο του 2013, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών.

Η πτώση στις τιμές κατοικιών έχει μειώσει τον πλούτο των νοικοκυριών που με την σειρά του οδηγεί σε περικοπή των δαπανών. Τα ολλανδικά νοικοκυριά είναι ανάμεσα στα πιο χρεωμένα της Ευρώπης λόγω των υψηλών στεγαστικών δανείων τους.

Η συρρίκνωση του ΑΕΠ το δ’ τρίμηνο οτυ 2012 υποβοηθήθηκε από την ετήσια πτώση 5,2% στις επενδύσεις και 2,3 στην κατανάλωση των νοικοκυριών, ανέφερε η CBS. Οι εξαγωγές, που αποτελούν κινητήριο μοχλό της οικονομίας της χώρας ενισχύθηκαν κατά 3,2% σε ετήσια βάση.

© Dow Jones Newswires

No comments: