21.2.13

Ευρωζώνη: Επιδείνωση των συνθηκών στη μεταποίηση

Πλήγμα επιφέρουν στις προσδοκίες για έξοδο της Ευρωζώνης από την κρίση τα προκαταρκτικά στοιχεία των δεικτών PMI, τα οποία καταδεικνύουν επιδείνωση των συνθηκών στη μεταποίηση τον Φεβρουάριο, ιδιαίτερα στη Γαλλία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Markit, ο σύνθετος δείκτης PMI της Ευρωζώνης υποχώρησε στις 47,3 μονάδες τον Φεβρουάριο, από 48,6 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών ότι θα ανέλθει στις 49 μονάδες.
Οι επιχειρήσεις στη Γαλλία, σε αντίθεση με τη Γερμανία όπου διατηρούν υγιείς ρυθμούς ανάπτυξης, καταγράφουν τη μεγαλύτερη επιβράδυνση από τη Μεγάλη Ύφεση στις αρχές του 2009.
Ο δείκτης υπηρεσιών στη Γερμανία υποχώρησε στις 54,1 από 55,7 μονάδες τον Ιανουάριο, ενώ ο δείκτης μεταποίησης αυξήθηκε στις 50,1 μονάδες. Στη Γαλλία, ο δείκτης υπηρεσιών μειώθηκε στις 42,7 μονάδες τον τρέχοντα μήνα, από 43,6 μονάδες τον Ιανουάριο. Ο δείκτης της μεταποίησης ενισχύθηκε στις 43,6 από 42,9 μονάδες.
Το χάσμα ανάμεσα στη γερμανική και τη γαλλική οικονομία είναι σήμερα μεγαλύτερο από ποτέ. Σύμφωνα με τον Κρις Ουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγο της Markit, τα στοιχεία για τη Γαλλία αρμόζουν περισσότερο σε κάποιο υπερχρεωμένο κράτος της περιφέρειας παρά σε κράτος που θεωρείται ότι ανήκει στον πυρήνα της Ευρωζώνης.
«Χωρίς τη Γερμανία, τα στοιχεία θα ήταν ολέθρια. Η γερμανική οικονομία εξακολουθεί να στηρίζει την Ευρωζώνη σε πολλά επίπεδα ώστε να μην καταρρεύσει», σχολίασε ο κ. Ουίλιαμσον.

http://www.naftemporiki.gr/finance/story/614807

No comments: