21.2.13

Τουρκία: Ορισμός κουρδικής αντιπροσωπείας για συνάντηση με τον Οτσαλάν

Αντιπροσωπεία κούρδων πολιτικών η οποία θα επισκεφθεί τον φυλακισμένο ηγέτη του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν ενέκρινε σήμερα η τουρκική κυβέρνηση, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου του υπουργείου Δικαιοσύνης της γειτονικής χώρας.
Πρόκειται για βήμα προώθησης των ειρηνευτικών συνομιλιών με στόχο τον τερματισμό της 28χρονης ένοπλης κουρδικής εξέγερσης στη νοτιοανατολική Τουρκία.
Η Άγκυρα άρχισε τον Οκτώβριο μια προσπάθεια για διαπραγματεύσεις με τον ηγέτη του Κόμματος των Εργατών του Κουρδιστάν (ΡΚΚ), ο οποίος κρατείται στη φυλακή του Ιμραλί, κοντά στην Κωνσταντινούπολη.
Οι συνομιλίες αναμένεται να θέσουν το πλαίσιο για τον τερματισμό μιας σύγκρουσης στην οποία έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 40.000 άνθρωποι.
Δεν έχουν υπάρξει ωστόσο σημάδια μεγάλης προόδου από τότε που δύο κούρδοι πολιτικοί συνάντησαν τον Οτσαλάν στις 3 Ιανουαρίου.
Ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν κατέστησε σαφές ότι κούρδοι βουλευτές που είχαν μαγνητοσκοπηθεί να αγκαλιάζουν κούρδους αντάρτες δεν θα μετάσχουν στη συνάντηση με τον επικεφαλής του ΡΚΚ, το οποίο θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση τόσο από την Τουρκία, όσο και από την ΕΕ και τις ΗΠΑ.
Το φιλοκουρδικό Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας, υποχωρώντας, πρότεινε τη συμμετοχή τριών βουλευτών του και όχι της ηγεσίας του στην επίσκεψη στο Ιμραλί.
Η αντιπροσωπεία, την οποία συγκροτούν ο Σιρί Σουρέγια Οντέρ, ο Αλτάν Ταν και η Περβίν Μπουλντάν, αναμένεται να επισκεφθεί τον Α. Οτσαλάν το Σάββατο.
Παλαιότερα δημοσιεύματα είχαν αναφέρει ότι ο κούρδος ηγέτης θα καλούσε τα μέλη του ΡΚΚ σε κατάπαυση του πυρός μέσω της κουρδικής αυτής αντιπροσωπείας, στο πλαίσιο μιας διαδικασίας για αποχώρηση των ανταρτών από το τουρκικό έδαφος.
Τέλος, το PKK εμφανιζόταν έτοιμο να δεχθεί τον αφοπλισμό του, με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις υπέρ των δικαιωμάτων της κουρδικής μειονότητας.

http://www.naftemporiki.gr/story/614899

No comments: