19.2.13

Μπερλουσκόνι: Βλέπει έξοδο κρατών από ευρώ αν η ΕΚΤ δεν "τυπώσει" χρήμα

Μερικές χώρες μπορεί να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν το ευρώ αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν γίνει δανειστής έσχατης ανάγκης, προειδοποίησε την Τρίτη ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός Silvio Berlusconi που διεκδικεί την πέμπτη θητεία του στην κυβέρνηση.

Ο καβαλιέρε έκρουσε για ακόμα μία φορά τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας πως αναγνωρίζει τους κινδύνους από μία διάλυση του ευρώ, αν δεν χαλαρώσουν οι απαιτήσεις για συνέχιση της σκληρής λιτότητας.

«Είμαστε ρεαλιστές. Το ευρώ είναι ένα αδύναμο νόμισα γιατι δεν έχει μια τράπεζα να το στηρίξει», δήλωσε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στην διαδικτυακή τηλεόραση της εφημερίδας Corriere della Sera,  ενώ πρόσθεσε «Αν συνεχίσει να μην έχει μια κεντρική τράπεζα να εγγυάται τα κρατικά ομόλογα των χωρών που χρησιμοποιούν το ευρώ και να είναι έτοιμη να τυπώσει χρήμα, μερικές χώρες μπορεί να αναγκαστούν να επιστρέψουν στα εθνικά τους νομίσματα. Αλλά πριν από εμάς υπάρχουν άλλες χώρες που θα βγουν από το ευρώ, όπως η Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία».

Σημειώνεται ότι ο κ. Berlusconi έχει κάνει και στο παρελθόν παρόμοιες δηλώσεις για ενδεχόμενο εξόδου της Ιταλίας ακόμα και της Γερμανίας από το ευρώ, όπου όμως στη συνέχεια προέβη στην, τουλάχιστον μερική, διόρθωσή τους.

http://www.capital.gr/news.asp?id=1733768

No comments: