21.2.13

Ρέγκλινγκ: Η Κύπρος συνιστά κίνδυνο για την Ευρωζώνη

Τη θέση πως η Κύπρος συνιστά κίνδυνο για το σύνολο της ευρωζώνης διατύπωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ και υπογράμμισε την ανάγκη οι αποφάσεις για το μνημόνιο να ληφθούν σύντομα ώστε να αποφευχθεί ενδεχόμενη μετάδοση της κρίσης.
«Για μένα σήμερα η Κύπρος είναι συστημική», τονίζει ο Ρέγκλινγκ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Figaro, εννοώντας ότι παρά το μικρό μέγεθος της κυπριακής οικονομίας, οι οικονομικές δυσχέρειες της χώρας απειλούν να αποσταθεροποιήσουν το σύνολο του χρηματοπιστωτικού συστήματος της ευρωζώνης.
«Οι τράπεζές της έχουν σημαντικά υποκαταστήματα στην Ελλάδα. Και οι αγορές παρακολουθούν από κοντά την Κύπρο. Σε περίπτωση εκτροπής, υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης... μάς χρειάζεται μία απόφαση σύντομα, διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος για την ευρωζώνη», προειδοποιεί.
Ο επικεφαλής του ESM υποστηρίζει ότι το μέγεθος του τραπεζικού τομέα της Κύπρου πρέπει να περιορισθεί και συμπληρώνει πως ενδεχόμενο πρόβλημα σχετικά με ξέπλυμα μαύρου χρήματος πρέπει να διευθετηθεί.

http://www.naftemporiki.gr/finance/story/614661

No comments: