21.2.13

Wieser: Στο τέλος Μαρτίου η διάσωση Κύπρου - Peterson Institute: Μοντέλο ...Ισλανδίας σε Κύπρο

Το πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου αναμένεται να εγκριθεί στα τέλη Μαρτίου, δήλωσε την Τετάρτη ο επικεφαλής του Euro Working Group, Thomas Wieser, προσθέτοντας ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς να πει πως ακριβώς θα διαμορφωθεί.

Σε συνέντευξη του στο Reuters, ο κ. Wieser ανέφερε ακόμα ότι παρόλο που δεν υπάρχει συμφωνία στις λεπτομέρειες του προγράμματος, εκτιμά ότι το κυπριακό χρέος μπορεί να καταστεί βιώσιμο χωρίς μια αναδιάρθρωση ή την επιβολή απωλειών στους καταθέτες των τραπεζών.

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/759016/ArticleNewsWorld.aspx


Η Κύπρος θα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ισλανδίας στην αντιμετώπιση της τραπεζικής κρίσης και να αρνηθεί να εξασφαλίσει ορισμένους καταθέτες του εξωτερικού, σχολιάζει το ινστιτούτο ερευνών της Ουάσιγκτον Peterson Institute for International Economics.

Αν η Κύπρος αποφασίσει να υπερασπιστεί τα 84 δισ. ευρώ που κατέχουν οι καταθέτες από την Κύπρο και την Ε.Ε., θα συνεχίσουν να υπάρχουν πάνω από 30 δισ. ευρώ από τους καταθέτες εκτός ΕΕ και τους άλλους πιστωτές, τους οποίους "θα μπορεί να ζημιώσει" σχολιάζεται στην έρευνα. Εάν το κάνει, θα εξασφαλίσει ότι δεν θα χρειαστεί να προσθέσει 10 δισ. ευρώ στο δημόσιο χρέος για να διασώσει τις τράπεζές της.

«Δεν υπάρχει λόγος να φορτωθούν οι Κύπριοι φορολογούμενοι αυτόν τον τεράστιο λογαριασμό,» σχολιάζει ο Jacob Funk Kirkegaard του ινστιτούτου. «Αν τελικά τον φορτωθούν, θα είναι πολιτική επιλογή και όχι οικονομική αναγκαιότητα.»
Η Ισλανδία η αξιολόγηση της οποίας αναβαθμίστηκε σε BBB από την BBB- από την Fitch στα μέσα Φεβρουαρίου, εγγυήθηκε για τους Ισλανδούς καταθέτες αλλά αρνήθηκε να προστατεύσει τους καταθέτες από το εξωτερικό όταν κήρυξαν στάση πληρωμών οι τράπεζές της στο πλαίσιο της κρίσης του 2008.

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/759013/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: