16.2.13

Βρετανία: Απροσδόκητη πτώση των λιανικών πωλήσεων τον Ιανουάριο

Απροσδόκητη πτώση σημείωσαν οι βρετανικές λιανικές πωλήσεις τον Ιανουάριο, όπως έδειξαν τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας, καθώς οι βαριές χιονοπτώσεις έπληξαν τις πωλήσεις τροφίμων και βενζίνης.

Τα τελευταία στοιχεία ενδεχομένως να αποδυναμώσουν τις προσδοκίες πως η βρετανική οικονομία θα επιστρέψει στην ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο του 2013 έχοντας συρρικνωθεί 0,3% μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου του 2012.

Η βρετανική στατιστική υπηρεσία (ONS) ανακοίνωσε ότι οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν 0,6% σε μηνιαία βάση τον Ιανουάριο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον Απρίλιο του 2012. Οι πωλήσεις υποχώρησαν επίσης 0,6% σε ετήσια βάση.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση 0,6% των πωλήσεων σε μηνιαία βάση και 1% στο έτος.

Η ONS ανακοίνωσε ότι η υποχώρηση των λιανικών πωλήσεων τον Ιανουάριο οφείλεται κυρίως στη μείωση των πωλήσεων στα τρόφιμα καθώς ο άσχημος καιρός υποχρέωσε πολλά καταστήματα να παραμείνουν κλειστά. Η μέση εβδομαδιαία ποσότητα τροφίμων που πουλήθηκαν τον Ιανουάριο υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2004, όπως ανακοίνωσε η ONS.

Βουτιά σημείωσαν και οι πωλήσεις καυσίμων, υποχωρώντας 2% σε μηνιαία βάση και 8% στο έτος.

Τα στοιχεία της ONS έδειξαν ότι οι χιονοπτώσεις του Ιανουαρίου οδήγησαν σε ενίσχυση των online πωλήσεων τροφίμων κατά 27,1% σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι ο ετήσιος πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει πάνω από τον επίσημο στόχο του 2% για τουλάχιστον τα επόμενα δύο χρόνιο, επιβαρύνοντας περαιτέρω τους καταναλωτές με αρνητικές συνέπιες για τις δαπάνες και την οικονομική ανάπτυξη.

© Dow Jones Newswires

_____________________________________________

το στοίχημα με το χρόνο μέχρι τις εκλογές της Μέρκελ


No comments: