16.2.13

Ιταλία: Πλεόνασμα για πρώτη φορά από το 1999 στο ετήσιο εμπορικό ισοζύγιο

Πλεόνασμα εμφάνισε η Ιταλία στο εμπορικό ισοζύγιο του Δεκεμβρίου, το μεγαλύτερο ετήσιο πλεόνασμα σε διάστημα 13 ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας, Istat.

Το εμπορικό πλεόνασμα της Ιταλίας ανήλθε στα 11 δις. ευρώ για το 2012, καθώς οι εξαγωγές ενισχύθηκαν 3,7% και οι εισαγωγές υποχώρησαν 5,7% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την Istat.

Για το Δεκέμβριο, το πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 2,2 δισ. ευρώ, ενισχυμένο από μια κατά 1,3% αύξηση των εξαγωγών και μια κατά 0,5% μείωση στις εισαγωγές.

Σημειώνεται πως το πλεόνασμα εμφανίστηκε παρά την αυξημένη εξάρτηση της Ιταλίας από τις ενεργειακές εισαγωγές, καθώς σε αντίθεση με τη Γαλλία και τη Γερμανία δεν διαθέτει πυρηνική ενέργεια. Η Ιταλία εμφάνισε 74 δις. ευρώ έλλειμμα στο ενεργειακό ισοζύγιο, που σημαίνει πως το πλεόνασμα στα μεταποιητικά αγαθά ήταν πάνω από 74 δισ. ευρώ, ή σχεδόν 5 ποσοστιαίες μονάδες του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.

Ωστόσο, το πλεόνασμα αντανακλά την κατάρρευση της ζήτησης, όπως έδειξαν τα στοιχεία. Η Ιταλία βρίσκεται στην μεγαλύτερης διάρκειας ύφεση μεταπολεμικά και το ΑΕΠ συρρικνώθηκε 2,2% στο περασμένο έτος.

No comments: