18.2.13

Ο Γκρίλο τρομάζει τους μεγάλους

Τον τελευταίο καιρό, Ιταλοί και ξένοι δημοσιογράφοι έμοιαζαν να τον έχουν σχεδόν ξεχάσει. Και εκείνος πήρε, κατά κάποιο τρόπο, την «εκδίκησή του».

Ο Μπέπε Γκρίλο επανέρχεται δριμύτερος. Στην πραγματικότητα, δεν είχε ποτέ εγκαταλείψει το πολιτικό προσκήνιο. Σύμφωνα με όσα διαρρέουν από τον πολιτικό χώρο (η δημοσιοποίηση των γκάλοπ απαγορεύεται, πλέον, μέχρι τις εκλογές), ο Ιταλός πρώην ηθοποιός και επικεφαλής του Κινήματος των Πέντε Αστέρων ξεπερνά το 20% της πρόθεσης ψήφου και είναι ο μόνος που συνεχίζει να σημειώνει άνοδο.

Εκφραστής του ισχυρού ρεύματος της λεγόμενης «αντιπολιτικής» και της «άμεσης Δημοκρατίας με την αρωγή του Διαδικτύου», ο Γκρίλο, εξήντα πέντε χρόνων, έχει βοηθηθεί σημαντικά και από τις τελευταίες πολιτικές και δικαστικές εξελίξεις.

Φτάνουν τρία, εύγλωττα παραδείγματα: η αποκάλυψη του σκανδάλου της τράπεζας Monte dei Paschi di Siena, με αγορά παραγώγων και σειρά πιθανών δωροδοκιών, η σύλληψη του προέδρου της αμυντικής βιομηχανίας Finmeccanica, Πάολο Ορσι (που φέρεται να έδωσε μίζες σε Ινδούς ιθύνοντες για να πουλήσει ελικόπτερα) και οι συνεχιζόμενες αποκαλύψεις υπεξαιρέσεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ιδίως στην περιοχή του Μιλάνου.

Υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονται άτομα που διατηρούσαν στενές σχέσεις τόσο με την Κεντροδεξιά, όσο και με την προοδευτική παράταξη. Μιλάμε, ουσιαστικά, για εκπροσώπους της πολιτικής στον χώρο των μπίζνες. Ο Γκρίλο -που μέχρι τώρα δεν έχει διαχειριστεί εξουσία- ευνοείται, έμμεσα, από τη «νέα δωροδοκιούπολη» και αποφεύγει επιμελώς να αναφερθεί σε μελλοντικές συμμαχίες και κινήσεις.

Στήριξε το δημοψήφισμα για να παραμείνει το νερό δημόσιο αγαθό, ζητά την αυστηρή μείωση των αποδοχών των πολιτικών, την άμεση κατάργηση της δημόσιας επιχορήγησης προς τα κόμματα και τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων, όχι μόνο για να καταργούνται, αλλά και για να προτείνονται νέοι νόμοι.

Υπήρξαν, όμως, στελέχη του που κατηγόρησαν επανειλημμένα τον Γενοβέζο κωμικό για έλλειψη εσωτερικής δημοκρατίας και για υπερβολική εξάρτηση από τον Τζανρομπέρτο Κασαλέτζιο, ο οποίος θεωρείται ένα είδος «επικοινωνιακού γκουρού» του Κινήματος των Πέντε Αστέρων.

«Ο Γκρίλο, με τις δηλώσεις και τη συμπεριφορά του, τρομάζει τους επενδυτές», καταγγέλλει ο κεντροαριστερός Μάσιμο ντ’ Αλέμα, ενώ για τον καβαλιέρε προσθέτει με ανησυχία ότι «έστω και αν κανείς δεν το λέει ανοιχτά, το 80% των υποψηφίων του κυρίου αυτού προέρχονται από τον χώρο της άκρας Αριστεράς».

«Ολοι κατά του Γκρίλο, αλλά, όσο κι αν τον χτυπούν, συνεχίζει να ανεβαίνει», είναι η περίληψη της όλης υπόθεσης. Ο Μάριο Μόντι τον κατηγόρησε ότι «με τις φωνές και τον λαϊκισμό του θέλει να μετατρέψει την Ιταλία σε μια νέα Ελλάδα». Και ο επικεφαλής του Κινήματος των Πέντε Αστέρων απάντησε ότι «την ελληνική κρίση τη δημιούργησαν ο Μόντι και οι όμοιοί του».

Μέχρι τώρα όλοι θεωρούσαν ότι το κίνημα αυτό, που επέλεξε τους υποψηφίους του μέσω Διαδικτύου, θα περιοριζόταν σε μια θεαματική αντιπολίτευση, περιμένοντας ενδεχομένως την επόμενη ευκαιρία. Τις τελευταίες ημέρες, όμως, δεν υπάρχουν πλέον βεβαιότητες.

Οι πλατείες στις οποίες εμφανίζεται ο Γκρίλο, φωνάζοντας «δεν θα χαθούμε αν βγούμε από το ευρώ, το πιο σημαντικό είναι να φύγουν οι πολιτικοί που μας κατέκλεψαν», είναι κατάμεστες. Για την τελευταία του συγκέντρωση επέλεξε έναν ιστορικό, ανοιχτό χώρο της ιταλικής Αριστεράς, την πλατεία του Αγίου Ιωάννη του Λατερανού, στην Αιώνια Πόλη. Ολοι περιμένουν να δουν τώρα αν θα καταφέρει να τη γεμίσει. Και από αύριο, μέχρι τις εκλογές της 24ης Μαρτίου, ο Μπέπε Γκρίλο ανακοίνωσε ότι θα εμφανίζεται και στα τηλεοπτικά κανάλια.

Οι ψήφοι του μπορεί να αποδειχτούν, σε κάποιες τουλάχιστον περιπτώσεις, καθοριστικής σημασίας για τη στήριξη νόμων και προτάσεων μιας μελλοντικής κεντροαριστερής κυβέρνησης. Οσο για τα ανταλλάγματα και τις απατήσεις του, oι απαντήσεις θα δοθούν μόνο στην πορεία…

http://www.efsyn.gr/?p=24311

__________________________________________________

οι Ιταλοί αφού απήυδησαν με όλους ζήτησαν τη βοήθεια του ..Σίλβιο
θα είναι μια μεγάλη μεταστροφή εάν πάνε προς τον Πέπε
ένα ποσοστό άνω του 20% θα είναι νίκη


No comments: