23.2.13

Ιταλία: Έπεσε η αυλαία της προεκλογικής περιόδου

Με τις τελευταίες ομιλίες των πολιτικών αρχηγών έπεσε την Παρασκευή το βράδυ η αυλαία της προεκλογικής εκστρατείας στην Ιταλία.
Ο κεντροαριστερός Πιερλουίτζι Μπερσάνι πραγματοποίησε την τελευταία του ομιλία στο θέατρο «Αμπρα Γιοβινέλλι» της Ρώμης, έχοντας στο πλευρό του το διάσημο σκηνοθέτη Νάνι Μορέτι.
«Αυτή δεν είναι η στιγμή της κριτικής, αλλά της υποστήριξης. Η στιγμή των πολλών που θέλουν να στείλουν σπίτι του τον άνθρωπο που όλα αυτά τα χρόνια, φρόντισε μόνο τα συμφέροντά του», δήλωσε ο κ. Μορέτι, αναφερόμενος στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
«Θέλω απλώς να υπενθυμίσω ότι εγώ είμαι γιος ενός μηχανικού αυτοκινήτων, ενώ ,άλλοι, όπως ο Γκρίλλο, έχουν καταθέσεις δισεκατομμυρίων», τόνισε, μεταξύ των άλλων, ο κ. Μπερσάνι.
Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, λόγω ξαφνικής επιπεφυκίτιδας, δεν μπόρεσε να μεταβεί στη συγκέντρωση της κεντροδεξιάς στη Νάπολη και απευθύνθηκε στους υποστηρικτές του, μέσω τηλεοπτικής σύνδεσης.
Ο «Καβαλιέρε υποσχέθηκε ότι θα αυξήσει τις κατώτατες συντάξεις και δήλωσε πρόθυμος ακόμη και να δώσει από την τσέπη του τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ, για την επιστροφή του φόρου ιδιοκατοίκησης του 2012.
Από την πλευρά του ο δε Μπέπε Γκρίλο πραγματοποίησε την τελευταία , μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση, στην πλατεία Σαν Τζοβάννι της Ρώμης. Η πλατεία γέμισε και ο κ. Γκρίλο ζήτησε, μεταξύ άλλων, από τους επαγγελματίες πολιτικούς «να παραδοθούν» διότι « η εποχή τους έχει παρέλθει οριστικά».
Ένταση δημιουργήθηκε όταν οι διοργανωτές της συγκέντρωσης δεν επέτρεψαν στους ιταλούς δημοσιογράφους να έχουν πρόσβαση στο πίσω μέρος της εξέδρας, όπου μπορούσαν, αντιθέτως, να μπουν ελεύθερα οι ξένοι δημοσιογράφοι. Μετά από διαμαρτυρίες όλων των μέσων ενημέρωσης, η απαγόρευση άρθηκε.
Στη Φλωρεντία, όπως είχε ανακοινώσει, ολοκλήρωσε την εκστρατεία του ο Μάριο Μόντι, επικεφαλής της κεντρώας μετριοπαθούς συμμαχίας. «Ο Γκρίλο θέλει μόνον να γυρίσουμε πίσω, δεν προτείνει λύσεις, αλλά η χώρα χρειάζεται, όσο ποτέ άλλοτε, κάποιον που να ξέρει να λύνει τα προβλήματα και να οικοδομεί το μέλλον», υποστήριξε και πρόσθεσε ότι «η ύφεση τελειώνει, όπως δείχνουν, πλέον, και τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

http://www.naftemporiki.gr/story/615895

__________________________________________________

Οι Ιταλοί ήταν οι πρώτοι σοβαρά απογοητευμένοι ψηφοφόροι ανεπτυγμένης χώρας που αντέδρασαν
όμως η αντίδραση ήταν παιδαριώδης καθώς έφεραν στην εξουσία τον αρχι-μαφιόζο κλόουν φορά-κομμοδινι-μαλλί Σύλβιο
ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ ΠΟΣΟ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥΣ

τώρα βρίσκονται σε ένα άλλο σταυροδρόμι, έχοντας να επιλέξουν μεν ανθρώπους, όμως οι βασικές πολιτικές είναι δύο: ο Γκρίλλο και οι υπόλοιποι

οι πληροφορίες κάνουν λόγο για απίστευτα ποσοστό του απολιτικ/αντιπολιτικού Γκρίλλο

('"Λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες στην Ιταλία, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις πριν από τις βουλευτικές εκλογές, δίνουν ένα προβάδισμα πέντε ποσοστιαίων μονάδων στην κεντροαριστερά και οι αναλυτές προβλέπουν ότι αυτό θα διατηρηθεί μέχρι την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής.
Οι δημοσκόποι εκτιμούν ότι το πιθανότερο αποτέλεσμα είναι νίκη της κεντροαριστεράς και σχηματισμός κυβέρνησης Μπερσάνι-Μόντι, παρά την πρόσφατη άνοδο της δημοτικότητας του Μπερλουσκόνι και Μπέπε Γκρίλο.
Σύμφωνα με αναλυτές αυτές οι εκλογές θα σηματοδοτήσουν το τέλος του δικομματισμού στην Ιταλία.
Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Eυρωζώνης τα δύο τελευταία χρόνια βιώνει μια πρωτοφανή ύφεση και αύξηση της ανεργίας, κυρίως στους νέους, με αποτέλεσμα οι Ιταλοί να στρέφονται σε επιλογές όπως αυτή του ανεξάρτητου υποψήφιου και κωμικού Μπέπε Γκρίλο.
Σύμφωνα με αναλυτές, το φαινόμενο Γκρίλο είναι σημάδι της κρίσης που βιώνει το πολιτικό σύστημα της Ιταλίας και η άνοδός του δείχνει να επηρεάζει σημαντικά τις ψήφους που προορίζονταν για τον κεντροδεξιό Λαό της Ελευθερίας του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, εξασφαλίζοντας έτσι μια ακόμα μεγαλύτερη νίκη για την κεντροαριστερά.
 http://gr.euronews.com/2013/02/22/outcome-far-from-certain-as-italy-prepares-to-vote/
Πληροφορίες που διαρρέουν από εταιρείες δημοσκοπήσεων -έρευνες απαγορεύεται να δημοσιεύονται ήδη από τις 9 Φεβρουαρίου- αναφέρουν ότι η κεντροαριστερά φέρεται να διατηρεί προβάδισμα 5 ποσοστιαίων μονάδων έναντι της μπερλουσκονικής κεντροδεξιάς στη Βουλή και 7 μονάδων στη Γερουσία. Ο Μπέπε Γκρίλο έχει ξεπεράσει το 20% στην πρόθεση ψήφου, ενώ ο Μόντι βρίσκεται ανάμεσα στο 11,5% και το 12%.
http://www.makthes.gr/news/world/100800/")


Η έκπληξη από το κίνημα του Γκρίλο

Reuters, A.P., AFP
ΜΙΛΑΝΟ. Οταν ο Μπέπε Γκρίλο ονόμασε την προεκλογική του εκστρατεία «Τσουνάμι τουρ», πολλοί γέλασαν. Ομως, η πλημμυρίδα υποστηρικτών που γεμίζουν τις πλατείες στις οποίες εμφανίζεται ο Γκρίλο δικαιολογεί το όνομα και προξενεί αναταραχή στο πολιτικό σκηνικό.
«Πολιτικοί, φύγετε όσο είναι καιρός», είπε ο Γκρίλο σε πλήθος 30.000 υποστηρικτών στο Μιλάνο. «Διαλύσατε τη χώρα, τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων. Φύγετε τώρα», είπε ενώ το πλήθος κραύγαζε: «Στείλτε τους σπίτι τους» και «Κλέφτες! Κλέφτες!». Το πλήθος στη συγκέντρωση του Γκρίλο ήταν το ίδιο μεγάλο με αυτό που άκουσε, στην ίδια πόλη, τον Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, αρχηγό του Δημοκρατικού Κόμματος και πιθανότερο νικητή των εκλογών, ενώ το πάθος στη συγκέντρωση του Γκρίλο ήταν αισθητά μεγαλύτερο.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδωσαν στο Κίνημα 5 Αστέρων του Γκρίλο 16%, αντί 20,8% για την Κεντροδεξιά του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και 30,2% για το Δημοκρατικό Κόμμα του Μπερσάνι.
Ο ίδιος ο Γκρίλο δεν είναι υποψήφιος, αλλά ηγείται ενός κινήματος αγνώστων μη πολιτικών, που στελέχωσαν τις λίστες κατόπιν ψηφοφορίας στο Ιντερνετ. Το αποτέλεσμα είναι ένα ετερόκλητο κίνημα βάσης, το οποίο ενώνεται από κάποιες κοινές αρχές όπως ο εκδημοκρατισμός της πολιτικής ζωής και η καταπολέμηση της διαφθοράς. Δεν χρειάζεται απάντηση στο ερώτημα πώς ένας τέτοιος συνασπισμός θα κυβερνήσει, αφού το Κίνημα 5 Αστέρων έχει δεσμευθεί ότι θα παραμείνει στην αντιπολίτευση. Ο Γκρίλο καταφέρεται εναντίον του οικονομικού στραγγαλισμού της Ιταλίας από την κυβέρνηση Μόντι, τον οποίο χιουμοριστικά αποκαλεί Rigor Montis, και παράλληλα δηλώνει ότι θα θέσει το ζήτημα της παραμονής της Ιταλίας στο ευρώ σε δημοψήφισμα.
Οργάνωση μέσω Διαδικτύου Ο Γκρίλο χρησιμοποίησε το Ιντερνετ για την οργάνωση του κινήματός του, ενώ υποσχέθηκε να πιέσει ώστε να κατοχυρωθεί η δωρεάν πρόσβαση στο Ιντερνετ ως δικαίωμα όλων των Ιταλών.
Ο γνωστός κωμικός υποστηρίζει ότι δεν είναι δέσμιος συμφερόντων, όπως τα κατεστημένα κόμματα, καθώς η προεκλογική του εκστρατεία κόστισε ελάχιστα και χρηματοδοτήθηκε μόνο από τις συνδρομές των υποστηρικτών του. Ο κανονισμός του κόμματός του απαγορεύει την υποψηφιότητα ατόμων που έχουν ποινικό μητρώο – κανόνας που θέτει και τον ίδιο εκτός λίστας, αφού έχει καταδικαστεί για ανθρωποκτονία σε τροχαίο ατύχημα το 1981.
«Ο Γκρίλο είναι επικίνδυνος για τη δημοκρατία και για τη Βουλή, καθώς μπορεί να παραλύσει το νομοθετικό έργο», είπε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι. «Ανακαλύψαμε κάτι πολύ δυσάρεστο για τους υποψηφίους του. Το 80% ανήκει στον χώρο της άκρας Αριστεράς», προσέθεσε. Αντίθετα, ο Μπερσάνι είπε για τον Γκρίλο ότι «όλα τα λαϊκιστικά κινήματα αναπόφευκτα καταλήγουν στη Δεξιά». «Τη μία με λένε φασίστα και την άλλη κομμουνιστή», είπε ο Γκρίλο. «Μου επιτίθενται επειδή έχουν τρομάξει».
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_1_22/02/2013_512040




No comments: