12.2.13

Ιάπωνας πρωθυπουργός: Προτρέπει τους επιχειρηματίες να… αυξήσουν τους μισθούς

Σε μια ασυνήθιστη κίνηση προέβη την Τρίτη ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Shinzo Abe, στο πλαίσιο της προσπάθειας καταπολέμησης του αποπληθωρισμού της χώρας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Dow Jones Newsires, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός κάλεσε τους μεγαλύτερους επιχειρηματίες της χώρας για να τους ζητήσει να προχωρήσουν σε … αυξήσεις μισθών, ώστε να σπάσει ο κύκλος της αισιοδοξίας και των αρνητικών προσδοκιών που «βαραίνουν» την οικονομική ανάπτυξη.

Σημειώνεται ότι ο κ. Abe έχει κάνει μέχρι στιγμής χρήσης των παραδοσιακών εργαλείων οικονομικής πολιτικής, στηριζόμενος σε μια επεκτατική νομισματική πολιτική από την Τράπεζα της Ιαπωνίας καθώς και στην αναζήτηση έκτακτου προϋπολογισμού για την τόνωση της οικονομίας.

Την Τρίτη ο Ιάπωνας ηγέτης, στο πλαίσιο της ίδιας προσπάθειας, κάλεσε στο γραφείο του τους μεγαλύτερους επιχειρηματίες της χώρας προτρέποντάς τους να δώσουν αυξήσεις στους υπαλλήλους τους.

«Βλέπουμε επιτέλους ενθαρρυντικά σημάδια στην οικονομία», φέρεται να ανακοίνωσε ο Abe στους Ιάπωνες επιχειρηματίες, ενώ πρόσθεσε πως για την διατήρηση και ενίσχυση αυτού του θετικού momentum απαιτείται η συνεργασία του ιδιωτικού τομέα «που πρέπει να αυξήσει τα εισοδήματα του σκληρά εργαζόμενου λαού. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι να ξεπεράσουμε τον παραδοσιακό τρόπο σκέψης, χρειάζεται συνεργασία κυβέρνησης – ιδιωτών για να επιτευχθεί αυτό», πρόσθεσε ο ίδιος.

Από την πλευρά τους οι επιχειρηματίες που είχαν υποδεχτεί με ενθουσιασμό την απόφαση του Ιάπωνα πρωθυπουργού να αποδυναμώσει το γεν, κίνηση που έδωσε ώθηση στις εξαγωγές τους, αντέδρασαν συγκρατημένα στην παραπάνω πρόταση.

«Οι διαπραγματεύσεις για τους μισθούς γίνονται μεταξύ των επιχειρήσεων και των συνδικάτων. Είναι φυσικό πως μια εταιρεία με περισσότερα κέρδη θα αυξήσει τους μισθούς, αλλά δεν είναι ανάγκη να μιλάμε γενικά για το πόσο και πότε κατά την διάρκεια διεξαγωγής των διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο κ. Tadashi Okamura, CEO της Toshiba που έλαβε μέρος στη συνάντηση.

http://www.capital.gr/news.asp?id=1728703

No comments: