18.2.13

Βέτο της τρόικας για απολύσεις

Τελεσίγραφο στην Αθήνα στέλνει η Κομισιόν για το θέμα της διαθεσιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων που βρίσκεται σε «νεκρό σημείο» και δηλώνει έτοιμη να απαιτήσει άμεσες απολύσεις.

Πηγές της Κομισιόν καθιστούν σαφές ότι η εφαρμογή του προγράμματος προκειμένου να τεθούν σε διαθεσιμότητα 25.000 δημόσιοι υπάλληλοι αποτελεί απόλυτη προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης του Μαρτίου, ύψους 2,8 δισ. ευρώ και η πρόοδος θα συνυπολογίζεται στην ομαλή ροή της χρηματοδότησης στο πλαίσιο των επόμενων δόσεων.

Στις Βρυξέλλες εκφράζεται έντονη ανησυχία για την καθυστέρηση που σημειώνεται στο πρόγραμμα και διαμηνύεται ότι οι ελεγκτές αναμένουν άμεσα συγκεκριμένες λεπτομέρειες για την αποφασιστική προώθησή του. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι από το περιεχόμενο των απαντήσεων της Αθήνας θα εξαρτηθεί η ημερομηνία επιστροφής του κλιμακίου της τρόικας, αρχικά σε τεχνικό επίπεδο, η οποία τοποθετείται για τα τέλη Φεβρουαρίου.

Πηγές της Κομισιόν επισημαίνουν ότι πλέον βρίσκεται στον αέρα ο αρχικός σχεδιασμός που προέβλεπε ότι όσοι τεθούν σε διαθεσιμότητα θα καλύψουν στη συνέχεια κενές θέσεις που θα προκύψουν από τη συνταξιοδότηση συναδέλφων τους. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι τελικά είναι αναπόφευκτο υπάλληλοι από τη δεξαμενή των 25.000 να απολυθούν οριστικά μετά την παρέλευση της διαθεσιμότητας.

Αμφισβήτηση. Επίσης, αμφισβητούνται οι σχεδιασμοί για το μετακινούμενο προσωπικό που θα παρέμενε έως έναν χρόνο με μειωμένο μισθό με στόχο την αναζήτηση νέας εργασίας και επανεκπαίδευσης προς τον ιδιωτικό τομέα.

Ορατός ο κίνδυνος απόλυσης για 25.000 υπαλλήλους

Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης κινείται στην κόψη του ξυραφιού, καθώς οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί από το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα δημιουργούν τον κίνδυνο να υπάρξουν αστοχίες στον προγραμματισμό, οι οποίες θα κοστίσουν χιλιάδες απολύσεις στο Δημόσιο.

Κυβερνητικοί παράγοντες αναφέρουν ότι η συμφωνία με την τρόικα προβλέπει να τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας 25.000 υπάλληλοι το 2013, εκ των οποίων ένα μεγάλο μέρος θα επιστρέψει στις θέσεις του και θα απολυθεί. Δεν έχει προσδιοριστεί ο τελικός αριθμός των στοχευμένων αποχωρήσεων και το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης εκτιμά ότι το μεγαλύτερο μέρος των 25.000 υπαλλήλων θα έχει μετακινηθεί σε άλλες θέσεις πριν από το πέρας του δωδεκάμηνου της διαθεσιμότητας, που για ένα μεγάλο μέρος των διαθέσιμων υπαλλήλων η κρίσιμη φάση που θα τίθενται εκτός δημοσίου θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2014.

Στους υπολογισμούς της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι να αποτελέσουν είναι να επιτελέσουν οι επίορκοι και οι «κοπανατζήδες» την κρίσιμη μάζα των απολύσεων, χωρίς όμως να γνωρίζουν ποιος είναι ο ακριβής αριθμός τους. Μέχρι στιγμή έχουν εντοπιστεί μόνο 892 περιπτώσεις με βαριά πειθαρχικά αδικήματα και ο ρυθμός απόδοσης πειθαρχικών ευθυνών στο Δημόσιο κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα τον κυβερνητικό σχεδιασμό.

Δεν έχουν εικόνα. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η στόχευση για την απομάκρυνση των κοπανατζήδων και των ακατάλληλων για εργασία αποτελούν σχέδια επί χάρτου, αφού δεν υπάρχει εικόνα για τον συνολικό αριθμό των περιπτώσεων.

Οι ίδιοι κύκλοι επιμένουν ότι οι απολύσεις στο Δημόσιο είναι αναπόφευκτες, καθώς ο στόχος των 150.000 αποχωρήσεων από το Δημόσιο δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τις συνταξιοδοτήσεις, ενώ παράλληλα επικαλούνται το γεγονός ότι τη στιγμή που ο ιδιωτικός τομέας «ματώνει» από την ανεργία, δεν μπορεί να βρίσκεται στο απυρόβλητο ο δημόσιος τομέας.


http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=211307&catID=2

No comments: