1.2.13

El Pais: Παράνομες οι περισσότερες δωρεές στο κόμμα του Ραχόι "σκάνδαλο διαφθοράς με μαύρα ταμεία" "Δωρεές κατασκευαστικών"

Τα «κρυφά βιβλία» του κυβερνώνοντος Λαϊκού Κόμματος (PP) έχουν ανεβάσει στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο στην Ισπανία. Η εφημερίδα El Pais που τα δημοσίευσε εντείνει σήμερα την πίεση στον ισπανό Πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι υποστηρίζοντας ότι το 70% των χορηγιών επιχειρήσεων που εμφανίζονται σε αυτά είναι παράνομες.

Η εξέλιξη, τμήμα της υπόθεσης του πρώην ταμία του Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας PP Κάσο Μπάρθενας, έχει ρίξει ακόμη πιο βαθιά στη δίνη της καχυποψίας το κυβερνών κόμμα, το οποίο από την πλευρά του επιμένει ότι δεν έχει τίποτε να κρύψει, αλλά και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό της χώρας.

Ενδεικτική του κλίματος ήταν η συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του Λαϊκού Κόμματος στη Μαδρίτη.

«Κλέφτες», «δεν μας εκπροσωπούν», «παραιτηθείτε» ήταν τα κυρίαρχα συνθήματα στα πλακάτ των διαδηλωτών.

http://www.tanea.gr/kosmos/article/?aid=4786749

Η εφημερίδα El Pais αποκάλυψε τα «μυστικά βιβλία» του Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας στα οποία, όπως υποστηρίζει, καταγράφονταν για περίπου 20 χρόνια παράνομες «δωρεές» επιχειρήσεων προς τα μαύρα ταμεία του κόμματος. Πρόκειται για έναν χορό εκατομμυρίων ευρώ, με τις μίζες και τη διαφθορά να «αγγίζουν», κατά την εφημερίδα, υψηλόβαθμα στελέχη, αλλά και τον ίδιο τον νυν πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι.

Τα έγγραφα προέρχονται από το αρχείο του πρώην αρχιταμία του Λαϊκού Κόμματος, του Λουίς Μπάρθενας. Αποδεικνύουν την ύπαρξη ενός δαιδαλώδους παράνομου μηχανισμού, μέσω του οποίου διοχετεύονταν «χορηγίες» από εταιρείες, ως επί το πλείστον κατασκευαστικές, τόσο στο κόμμα όσο και σε φυσικά πρόσωπα. Τα προφανή πολιτικά ανταλλάγματα, τονίζει η El Pais, πρέπει να διερευνηθούν από την ισπανική Δικαιοσύνη.

Τα στοιχεία αυτά δεν έχουν καμία σχέση με την δημόσια χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, αλλά μόνο με τις ιδιωτικές δωρεές γνωστών επιχειρηματιών και των επιχειρήσεών τους. Αφορούν στην περίοδο μεταξύ 1990 και 2008, με εξαίρεση τέσσερα έτη ( 1993, 1994, 1995 και 1996 ) και περιλαμβάνουν ημερομηνίες, συγκεκριμένα ονόματα καταθετών και ακριβή ποσά.

Ο Ραχόι αρχίζει να εμφανίζεται στις εγγραφές το 1997 με εξαμηνιαίες πληρωμές που εκτείνονται μέχρι και το 2008 (κατά σύμπτωση, την ίδια περίοδο που ο στενότατος συνεργάτης του, ο Μπάρθενας, διορίστηκε ταμίας του κόμματος) κι αντιστοιχούν σε 2.100.000 πεσέτες, οι οποίες από το 2002 γίνονται το ισοδύναμό τους σε ευρώ (δηλαδή 12.600 ευρώ ανά εξάμηνο ή 6.300 ευρώ ανά τρίμηνο), χωρίς ποτέ να μεταβάλλεται το ετήσιο ποσό των 25.200 ευρώ.

Ο Ραχόι δηλαδή πληρωνόταν επί 11 συναπτά έτη με το ποσό αυτό, που προερχόταν εξολοκλήρου από χορηγίες.  Επίσης, κάποιες πληρωμές των πρώτων μηνών του 1990 και δύο μηνών του 1997 φέρουν τα αρχικά «J.M.» (δηλαδή «Χ.Μ.»), που η εφημερίδα θεωρεί πως είναι σαφής αναφορά στον πρώην πρόεδρο του κόμματος, Χοσέ Μαρία Αθνάρ.  

Ανάμεσα σε αυτούς που φέρεται να εχουν προβεί σε «γενναίες» χορηγίες όλα αυτά τα χρόνια είναι ο Αλφόνσο Γκαρθία Ποζουέλο, ιδρυτής της κατασκευαστικής εταιρείας Constructora Hispánica, το μέλος του Λαϊκού Κόμματος με καταγωγή από τη Βαλένθια, Χουάν Κοτίνο καθώς και ο Πάμπλο Κρέσπο, το «δεξί χέρι» του ισπανού επιχειρηματία Φρανσίσκο Κορέα, κεντρικού προσώπου στο σκάνδαλο Gürtel.

Στο δημοσίευμα της εφημερίδας εμπλέκονται επίσης ονόματα διευθυντών και προέδρων κατασκευαστικών εταιρειών όπως ο Μανουέλ Σεσίλια της κατασκευαστικής Sacyr Vallehermoso, ο Χουάν Μιγκέλ Βιγιάρ Μιρ της κατασκευαστικής OHL (Obrascón Huarte Lain) και ο Μπαλδομέρο Φαλκόνες, διευθύνων σύμβουλος της κατασκευαστικής Fomento de Construcciones y Contratas, γνωστής κι ως FCC Construcción. Πριν λίγο καιρό, ειχε συλληφθεί με κατηγορίες περί ξεπλύματος μαύρου χρήματος και ο Χεράρδο Ντίαθ Φεράν, πρώην πρόεδρος της ομοσπονδίας των εργοδοτών της Ισπανίας (CEOE), επειδή αποδείχτηκε πως είχε κάνει μια ανώνυμη δωρεά στη δεξαμενή σκέψης του Λαϊκού Κόμματος, την FAES (Fundacion para el Análisis y los Estudios Sociales).

Πώς γινόταν η πληρωμή των «εισφορών»; Σύμφωνα με τα κρυφά λογιστικά βιβλία του Μπάρθενας, ένα μέρος των «ευγενικών χορηγιών» έμπαιναν σε έναν λογαριασμό που είχε ανοιχτεί, ειδικά γι' αυτό το σκοπό, στην ισπανική τράπεζα Banco de Vitoria (που το 2003 αγοράστηκε από την Banesto ή Banco Español de Crédito). Όπως σημειώνει η El Pais, «αυτό που ενοχοποιεί το Λαϊκό Κόμμα είναι το γεγονός πως αρνιόταν πεισματικά να εμφανίσει όλο το ποσό που λάμβανε ετησίως από τις εισφορές αυτές, παρουσιάζοντας στον συγκεκριμένο λογαριασμό τραπέζης μονάχα το χρηματικό ποσό που το συνέφερε».

Όλοι οι εμφανιζόμενοι ως κρυφοί χορηγοί της ισπανικής Δεξιάς επί δεκαετίες, άμεσα ή μέσω εκπροσώπων τους, αρνούνται ότι έχουν πραγματοποιήσει ποτέ δωρεές προς το Λαϊκό Κόμμα.

Το ίδιο το κόμμα επιμένει ότι οι πληρωμές του στα στελέχη του ήταν πάντοτε νόμιμες, με τον πρωθυπουργό να υποστηρίζει ότι δεν έχει κάνει τίποτε παράνομο. Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του μάλιστα, «το κόμμα έχει ήδη ζητήσει να γίνει έλεγχος στους λογαριασμούς του». Γεγονός είναι πάντως ότι η ισπανική Δικαιοσύνη αυτή τη στιγμή ελέγχει μία άλλη πλευρά του ίδιου σκανδάλου: τα «μαύρα» 22 εκατ. ευρώ που είχε «παρκάρει» ο αρχιταμίας Μπάρθενας σε προσωπικό του λογαριασμό σε τράπεζα της Ελβετίας. 
http://www.tovima.gr/world/article/?aid=495961

Δωρεές κατασκευαστικών προς τον Ισπανό πρωθυπουργό και άλλα στελέχη του Λαϊκού Κόμματος
ΜΑΔΡΙΤΗ. Μείζον πλήγμα κατά του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας συνιστούν οι αποκαλύψεις της εφημερίδας El Pais, σύμφωνα με τις οποίες ο συντηρητικός πρωθυπουργός της χώρας Μαριάνο Ραχόι και άλλα στελέχη του κόμματος ελάμβαναν επί δύο δεκαετίες μυστικές χρηματοδοτήσεις από επιχειρηματίες, κυρίως του κατασκευαστικού κλάδου. Εν μέσω κρίσης και ενώ ο Ραχόι ζητεί από τους Ισπανούς μεγάλες θυσίες προκειμένου να εφαρμόσει το πρόγραμμα λιτότητας, οι αποκαλύψεις της εφημερίδας δημιουργούν εκρηκτικό κλίμα στη χώρα όπου η ανεργία έχει ξεπεράσει το 26%.
Χθες το βράδυ, λίγες ώρες μετά τις αποκαλύψεις, εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν κάτω από τα γραφεία του Λαϊκού Κόμματος κραυγάζοντας «Ο πρόεδρος είναι απατεώνας».Το Λαϊκό Κόμμα αντέδρασε έντονα επιμένοντας ότι οι πληρωμές του κόμματος στα στελέχη του ήταν πάντοτε νόμιμες, ενώ ο ίδιος ο Ραχόι επαναλαμβάνει ότι δεν έχει διαπράξει καμία παρανομία. Το γραφείο του μάλιστα τόνισε ότι το κόμμα έχει ζητήσει να γίνει ανεξάρτητος έλεγχος στους λογαριασμούς του. Υπενθυμίζεται ότι το κλίμα εναντίον του Λαϊκού Κόμματος έχει ήδη φορτιστεί πολύ το τελευταίο διάστημα, με αφορμή την υπόθεση του πρώην ταμία του Λουίς Μπάρθενας, ο οποίος φέρεται ότι έχει συγκεντρώσει σε λογαριασμούς στην Ελβετία το αστρονομικό ποσό των 22 εκατομμυρίων ευρώ. Η Pais ισχυρίζεται ότι τα επίμαχα έγγραφα προέρχονται από το αρχείο του Μπάρθενας.
Η εφημερίδα δημοσίευσε αποσπάσματα χειρόγραφων λογαριασμών, τους οποίους υποτίθεται ότι κρατούσαν οι ταμίες του Λαϊκού Κόμματος. Οι εν λόγω λογαριασμοί καταγράφουν ότι ο Ραχόι ελάμβανε επί 11 χρόνια δωρεές ύψους 25.200 ευρώ ετησίως. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι λογαριασμοί, που τηρούνταν σε ένα σύστημα «παράλληλων κρυφών βιβλίων», προέρχονται από δωρεές επιχειρήσεων, κυρίως κατασκευαστικών, και από τακτικές πληρωμές ύψους χιλιάδων ευρώ σε αρκετά στελέχη του κόμματος. «Δεν έχουμε τίποτε απολύτως να κρύψουμε» δήλωσε η γραμματέας του Λαϊκού Κόμματος Μαρία Ντολόρες ντε Κοσπεδάλ, σε συνέντευξη Τύπου. Η Κοσπεδάλ συγκαταλέγεται στους αξιωματούχους που φέρονται ότι ελάμβαναν τις επίμαχες δωρεές, όπως και ο πρώην υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας και πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ, Ροδρίγο Ράτο. Ωστόσο, όπως ανέφερε το πρακτορείο Reuters, ο δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου Πάμπλο Ρουθ, ο οποίος ερευνά υπόθεση διαφθοράς στην οποία φέρεται ότι εμπλέκεται το Λαϊκό Κόμμα, ζήτησε ήδη τη διεξαγωγή νέας έρευνας για τα δημοσιεύματα της κεντροαριστερών αποχρώσεων εφημερίδας.
Σύμφωνα με σφυγμομέτρηση του ινστιτούτου Μetroscopia, τo 96% των Ισπανών θεωρεί ότι η διαφθορά είναι γενικευμένη στη χώρα. Υπενθυμίζεται ότι τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί πλήθος σκανδάλων διαφθοράς, μεταξύ των οποίων και αυτό στο οποίο εμπλέκεται ο γαμπρός του βασιλιά Χουάν Κάρλος.
Σημειωτέον ότι, μέχρι πρόσφατα, τα ισπανικά κόμματα μπορούσαν να λαμβάνουν ανώνυμες δωρεές, και αν έχουν δηλώσει τα χρήματα στην εφορία μπορεί να μην είναι παράνομα. Ωστόσο, πηγή του Λαϊκού Κόμματος δήλωσε στο Reuters ότι αν τα δημοσιεύματα είναι αληθή, τότε εγείρονται μείζονα ζητήματα σχετικά με τα κίνητρα που οδήγησαν τις ισπανικές κυβερνήσεις να επιτρέψουν το κατασκευαστικό όργιο που γονάτισε την οικονομία της χώρας.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_100035_01/02/2013_509796
 Ισπανία: Τα διπλά βιβλία του Ραχόι

No comments: