22.2.13

Fed: Τη διάσταση απόψεων για το QE επιβεβαιώνουν σημερινές δηλώσεις αξιωματούχων

Το τέλος του προγράμματος αγοράς ομολόγων της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ θα έρθει "αργά ή γρήγορα" -τουλάχιστον έως τα τέλη του έτους- αν και δεν υπάρχει κανένας υπεύθυνος χάραξης πολιτικής που να επιθυμεί απότομη λήξη του προγράμματος, δήλωσε στο Reuters ο Richard Fisher, πρόεδρος της Federal Reserve του Ντάλας.

O Fisher, που διαθέτει δικαίωμα ψήφου στην επιτροπή νομισματικής πολιτικής της Fed, υποβάθμισε τη σημασία των χθεσινών αποκαλύψεων μέσα από τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed, αφήνοντας να εννοηθεί πως η αντίδραση των αγορών ίσως ήταν απλά η αφορμή να απαντήσουν σε μια "υπερβολικά μεθυστική αγορά".

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Federal Reserve του Σαν Φρανσίσκο, John Williams, σε ομιλία του στη Νέα Υόρκη είπε πως η Fed πρέπει να διατηρήσει τις επιθετικές της προσπάθειες για τη στήριξη της οικονομίας και να συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα για το μεγαλύτερο μέρος του έτους.

"Είμαι πεπεισμένος πως χαράζουμε τη σωστή πορεία που θα οδηγήσει στην πλήρη απασχόληση και τη σταθερότητα τιμών", είπε. Ο Williams έχει υπάρξει σταθερός υποστηρικτής της επιθετικής δράσης της Fed για τη στήριξη της οικονομίας. Δεν διαθέτει δικαίωμα ψήφου φέτος, αλλά διέθετε το 2012. Στις δηλώσεις του επανέλαβε πως τάσσεται υπέρ της συνέχισης της αγοράς ομολόγων και προέβλεψε πως αυτές θα συνεχιστούν για αρκετό διάστημα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Σύμφωνα με τον Williams, τα οφέλη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης "υπερβαίνουν σημαντικά" τα κόστη.

Σύσφιξη της πολιτικής το επόμενο έτος "βλέπει" ο πρόεδρος της Federal Reserve του Σεντ Λούις, James Bullard, ο οποίος αναφορικά με το πρόγραμμα αγοράς παγίων, εμμένει στην άποψή του πως η Fed πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να προσαρμόζει το ρυθμό των αγορών σε κάθε συνεδρίαση βάσει των δεδομένων.

"Η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε στάδιο ανάρρωσης και το ποσοστό ανεργίας θα μπορούσε να υποχωρήσει σε ένα επίπεδο στο οποίο η Fed θα εξέταζε το ενδεχόμενο να αυξήσει τα επιτόκια έως τον Ιούνιο του 2014", είπε, σε ομιλία του στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Οι αξιωματούχοι της Fed έχουν πει πως η Κεντρική Τράπεζα δεν θα αυξήσει τα επιτόκια έαν το ποσοστό ανεργίας ξεπερνά το 6,5%. Ο Bullard παραδέχτηκε ότι η πρόβλεψή του είναι πιο αισιόδοξη από αυτές πολών άλλων αξιωματούχων.

Όσον αφορά το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης είπε πως η αύξηση ή η μείωση του ποσού των αγορών κάθε μήνα κατά 10 ή 15 δισ. δολάρια θα αντιστοιχούσε σε αλλαγή του παρεμβατικού επιτοκίου.

Σύμφωνα με τον Bullard οι αγορές παγίων μπορούν τώρα να συνεχιστούν "για λίγο". Η Fed έχει περιθώριο για ελιγμούς δεδομένου του χαμηλού πληθωρισμού και του μεγέθους του ισολογισμού της.

http://www.capital.gr/news.asp?id=1736063

H ανεργία στις ΗΠΑ αναμένεται να υποχωρήσει στο 6,5% στα μέσα του 2014 και να παρακινήσει την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να ανεβάσει το επιτόκιο, δήλωσε ο πρόεδρος της Fed του St. Louis, James Bullard.

"Η τρέχουσα πρόβλεψη της Fed του St. Louis για το ποσοστό ανεργίας είναι ότι θα επιτευχθεί το όριο του 6,5% τον Ιούνιο του 2014" ανέφερε την Πέμπτη ο κ. Bullard.

Όπως μεταδίδει το Businessweek, ο κ. Bullard επανέλαβε την πρόταση του για την προσαρμογή του προγράμματος αγοράς ομολόγων της Fed στις αλλαγές των προοπτικών της οικονομίας.

"Χωρίς μια τελική ημερομηνία, η επιτροπή θα πρέπει να αλλάξει τον ρυθμό των αγορών ανάλογα με τις εξελίξεις στην μακροοικονομική απόδοση των ΗΠΑ" σημείωσε ο κ. Bullard.

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/759314/ArticleNewsWorld.aspx


No comments: