19.2.13

Hatzius (GS): Ξεχάστε το double dip στις ΗΠΑ

Σταματήστε να ανησυχείτε για double dip (δεύτερο σκέλος ύφεσης), συστήνει ο ανώτατος οικονομολόγος της Goldman Sachs, Jan Hatzius, που θεωρεί στην πιο πρόσφατη έκθεσή του ότι δεν υπάρχουν πλέον «ανυπολόγιστοι κίνδυνοι» ενόψει για την αμερικανική οικονομία.

Ξεχάστε την υποτονική ανάπτυξη και τις δυσμενείς στατιστικές έρευνες, λέει στο MarketWatch ο κ. Hatzius. Η αμερικανική οικονομία θα αναπτυχθεί με (σχεδόν) πλήρη ισχύ.
Παρά την πρόσφατη στατιστική ανακοίνωση για συρρίκνωση 0,1% στο αμερικανικό ΑΕΠ κατά το Q4, ο οικονομολόγος θεωρεί ότι όλα τα επιμέρους μακροοικονομικά στοιχεία για την απασχοληση, τις λιανικές πωλήσεις και την δραστηριότητα της μεταποίησης δείχνουν επιτάχυνση.

«Όμως ο πιο σημαντικός λόγος είναι ότι οι Ρεπουμπλικανοί στο Κογκρέσο δείχνουν ότι εγκατέλειψαν την ιδέα να χρησιμοποιήσουν το «όριο του χρέους» για να υποχρεώσουν σε πρόσθετες περικοπές δαπανών. Οπότε έχει μειωθεί πολύ ο κίνδυνος για μεγάλο δημοσιονομικό βαρίδι το 2012, που θα προκαλέσει στασιμότητα και νέα ύφεση,» σχολιάζει.

Πιο μακροπρόθεσμα, μάλιστα, δεδομένου ότι το αμερικανικό έλλειμμα έχει ήδη μειωθεί από 10% του ΑΕΠ το 2009 σε 7% το 2012 και θα συρρικνωθεί στο 3% το 2015, οι «ανυπολόγιστοι κίνδυνοι» μειώνονται ακόμη παραπάνω. 

Βεβαίως ο οικονομολόγος τονίζει ότι δεν θα είναι όλα ρόδινα, βραχυπρόθεσμα.

Η Goldman Sachs εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα παραμείνει αργή το 2013 λόγω φορολογικών αυξήσεων και μειώσεων κρατικών δαπανών, που θα περιορίσουν την βελτίωση από την άνοδο του ιδιωτικού τομέα. Το 2014 όμως αναμένεται σημαντική επιτάχυνση εν μέσω ουδέτερης δημοσιονομικής πολιτικής. 

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/758725/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: