17.2.13

O Mιχαλολιάκος χάνει το μισό του... όνειρο

Δεν είναι ότι η οικογένεια Μιχαλολιάκου εμφανίζεται «φτωχή» στις φορολογικές δηλώσεις, δεν καταβάλλει και τους φόρους που τις αναλογούν για τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες. Ετσι η Εφορία έβαλε κατασχετήριο για χρέη στο Δημόσιο ύψους 36.000 ευρώ στο κτίριο που στεγάζει το ροζ ξενοδοχείο «New Dream» και το οποίο ανήκει στη σύζυγο του αρχηγού της Χρυσής Αυγής.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, οι ελεγκτικές υπηρεσίες έχουν προχωρήσει τις διαδικασίες πλειστηριασμού του μισού κτιρίου που στεγάζει το ξενοδοχείο με τιμή πρώτης προσφοράς 169.000 ευρώ.
Κι αυτό γιατί η διαχειρίστρια εταιρεία «Λυδία ξενοδοχειακές και τουριστικές επιχειρήσεις ΑΕ» στην οποία ανήκει το κτίριο, με βασικούς μετόχους τη σύζυγο του κ. Μιχαλολιάκου, Ελένη Ζαρούλια, και τον αδελφό της, χρωστάει στο Δημόσιο το ποσό των 36.000 ευρώ και, παρά τις οχλήσεις και τις προειδοποιήσεις της εφορίας, δεν τακτοποίησε τη φορολογική της εκκρεμότητα.
Σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες είναι απορίας άξιο πώς η «Λυδία» εμφανίζεται σε οικονομική αδυναμία να αποπληρώσει το χρέος της από βεβαιωμένους φόρους όταν, σύμφωνα με τους ισολογισμούς της, έχει κέρδη εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ τον χρόνο και μάλιστα μοιράζει και μέρισμα στους μετόχους.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι η εταιρεία στην οποία ανήκει η εκμετάλλευση του κτιρίου του ξενοδοχείου εμφανίζει καθαρά κέρδη πάνω από 100.000 ευρώ, κυρίως λόγω της είσπραξης των ενοικίων από το «New Dream» που διαχειρίζεται οικογένεια Βορειοηπειρωτών με εξελληνισμένα ονόματα (Π.Β. ΤΣΙΑΝΤΟΣ ΕΠΕ).
Πέραν των κατασχέσεων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ελεγκτικές αρχές διενεργούν ελέγχους τόσο στις φορολογικές δηλώσεις της εταιρείας «Λυδία» όσο και στις δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου Αθανάσιου Ζαρούλια και της αντιπροέδρου Ε. Ζαρούλια, καθώς υπάρχουν υποψίες για απόκρυψη εισοδήματος.
Τα κόλπα
Κι αυτό γιατί η κ. Ζαρούλια, που είναι η ιδιοκτήτρια του ακινήτου που στεγάζεται το ξενοδοχείο και το οποίο έχει παραχωρήσει στην εταιρεία «Λυδία», στην περσινή της φορολογική δήλωση δεν εμφάνισε ούτε ένα ευρώ από μισθώματα, παρά το γεγονός ότι είναι ο βασικός αιμοδότης της εταιρείας με την εισφορά του ακινήτου του ξενοδοχείου.
Ενα ακόμη στοιχείο που κάνει εντύπωση και δημιουργεί ερωτήματα για τη φορολογική συμπεριφορά της συζύγου του αρχηγού της Χρυσής Αυγής είναι ότι για το 2011 δήλωσε «τεκμαρτό εισόδημα» ύψους 33.700 ευρώ από δωρεάν παραχώρηση του κτιρίου του ξενοδοχείου και δύο καταστημάτων.
Επισημαίνεται ότι οι εκμεταλλευτές του ξενοδοχείου, σύμφωνα με τη φορολογική δήλωση, εμφανίζονται να καταβάλλουν ενοίκιο ύψους 100.000 ευρώ όχι στην Ε. Ζαρούλια αλλά στην εταιρεία «Λυδία». Ετσι η κ. Ζαρούλια φορολογείται για το τεκμαρτό της εισόδημα και πληρώνει πολύ χαμηλότερο φόρο συγκριτικά με εκείνον που θα πλήρωνε αν εισέπραττε ως φυσικό πρόσωπο τα ενοίκια για την εκμίσθωση του ακινήτου.
ΤΑ... ΠΑΡΑΔΟΞΑ
Η «Χρυσή Μπίζνα» που αυξάνει συνεχώς τα κέρδη της για μία πενταετία
Πολλά και αναπάντητα ερωτήματα δημιουργεί το γεγονός ότι η εταιρεία «Λυδία τουριστικές και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις ΑΕ» δεν είναι συνεπής με τις φορολογικές της υποχρεώσεις και δεν πληρώνει χρέη τα οποία δεν αντιστοιχούν ούτε στο ένα τρίτο των ετήσιων κερδών της, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να «χάσει» την κυριότητα του 50% του ακινήτου των 1.200 τ.μ. με την εκποίησή του σε εξαιρετικά χαμηλό τίμημα.
Οι ισολογισμοί της εταιρείας σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούν οικονομική αδυναμία αποπληρωμής του ληξιπρόθεσμου χρέους των 36.000 ευρώ, καθώς από το 2005 και μετά τα ετήσια καθαρά της κέρδη κυμαίνονταν από 82.000 ευρώ μέχρι και 126.000 ευρώ.
Ειδικότερα το 2005 είχε κέρδη 89.970 ευρώ και διένειμε μέρισμα στους μετόχους συνολικού ποσού 56.093 ευρώ. Στα ίδια περίπου επίπεδα κινήθηκε ο τζίρος και η κερδοφορία της το 2006, ενώ τα επόμενα έτη τα κέρδη της αυξήθηκαν σημαντικά για να φθάσουν το 2010 στο ύψος των 126.901 ευρώ, καθώς καταγράφεται ραγδαία πτώση των λειτουργικών εξόδων της στα 7.000 ευρώ έναντι 37.436 ευρώ που ήταν πριν έναν χρόνο.
Η κύρια πηγή εσόδων της εταιρείας είναι η εκμίσθωση του ακινήτου που στεγάζεται το ξενοδοχείο «New Dream» και μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, από τις φορολογικές δηλώσεις του διαχειριστή του ξενοδοχείου προκύπτει ότι το ποσό που καταβάλλει για ενοίκιο ανέρχεται γύρω στις 130.000 ευρώ τον χρόνο.
Οι ισολογισμοί. Στους ισολογισμούς της εταιρείας δεν φαίνονται ούτε πόσα χρήματα κατέβαλε για αμοιβές μελών του Διοικητικού Συμβουλίου ούτε ποιοι μέτοχοι και πόσα χρήματα εισέπραξαν από τα μερίσματα.
Ούτε η Ε. Ζαρούλια, που είναι αντιπρόεδρος της εταιρείας, ούτε ο αδερφός της, που είναι διευθύνων σύμβουλος, φαίνεται να εισπράττουν από τα κέρδη ούτε καν να αμείβονται στοιχειωδώς για τις υπηρεσίες που προφέρουν στη λειτουργία της εταιρείας.
Φοροτεχνικοί επισημαίνουν ότι η συμμετοχή κάποιου σε ΑΕ τού προσφέρει φορολογικά και άλλα πλεονεκτήματα τα οποία δεν έχει ως φυσικό πρόσωπο, όπως χαμηλή φορολογία του εισοδήματος, εκπτώσεις δαπανών από τα ακαθάριστα έσοδα, απαλλαγές υπό προϋποθέσεις από τον φόρο μεταβίβασης ακινήτων, ανωνυμία λόγω των μη ονομαστικών μετοχών κ.ά.

http://www.taxydromos.gr/article.php?id=72553&cat=88

No comments: