16.2.13

Ισπανία: Κάτω του 3% ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο

Υποχώρηση εμφάνισε ο ισπανικός πληθωρισμός τον Ιανουάριο λόγω των χαμηλότερων τιμών ηλεκτρισμού και καυσίμων, σημάδι των συγκρατημένων πληθωριστικών πιέσεων στην Ευρωζώνη παρά τα χαμηλά επιτόκια.

Στις τελικές της εκτιμήσεις για τον Ιανουάριο, η ισπανική στατιστική υπηρεσία, INE, ανακοίνωσε πως ο εναρμονισμένος με βάση τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε 2,8% σε ετήσια βάση, ρυθμός μικρότερος του 3% του Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με την ισπανική μεθοδολογία, ο δείκτης αυξήθηκε 2,7%, από 2,9% τον προηγούμενο μήνα.

Ο εναρμονισμένος με την ΕΕ δείκτης αντιστοιχεί στις προκαταρκτικές εκτιμήσεις που δημοσιεύτηκαν τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ισπανικός εγχώριος δείκτης είναι ελαφρώς υψηλότερος από την κατά 2,6% αύξηση που είχε ανακοινώσει η INE.

Σημειώνεται πως ο ισπανικός πληθωρισμός ενισχύθηκε ταχύτατα στα τέλη του προηγούμενου χρόνου, κυρίως λόγω της αύξησης του φόρου προστιθέμενης αξίας το Σεπτέμβριο και των τιμών ενέργειας. Ωστόσο, έχει υποχωρήσει πιο γρήγορα από τις προσδοκίες τους τελευταίους μήνες.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ως στόχο τη διατήρηση του πληθωρισμού της ευρωζώνης κοντά στο 2%.

© Dow Jones Newswires

____________________________________________

μέχρι το 0 έχουμε χρόνο...

No comments: