23.2.13

(Χειρότερες οι προβλέψεις της) Κομισιόν: Ύφεση της ελληνικής οικονομίας κατά 4,4% το 2013

Η ελληνική οικονομία θα παρουσιάσει σημάδια ανάκαμψης στα τέλη του τρέχοντος έτους και το 2014 θα εισέλθει σε τροχιά ασθενούς ανάπτυξης, εκτιμά η Κομισιόν, η οποία προβλέπει ύφεση 4,4% για το 2013.
Η ελληνική οικονομία θα παρουσιάσει σημάδια ανάκαμψης στα τέλη του τρέχοντος έτους και το 2014 θα εισέλθει σε τροχιά ασθενούς ανάπτυξης, εκτιμά η Κομισιόν, η οποία προβλέπει ύφεση 4,4% για το 2013.

Ύφεση 4,4% προβλέπει για φέτος η Κομισιόν Στην εκτίμηση ότι τα σημάδια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας θα πρέπει να αναμένονται περί τα τέλη του 2013 καταγράφοντας οριακή ανάπτυξη το 2014, καταλήγει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις οικονομικές προβλέψεις της περιόδου 2012-2014 που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.
Όπως αναφέρει η έκθεση «Προϋποθέσεις για έξοδο από την αναταραχή» που δημοσιοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες, η ελληνική οικονομία εξέρχεται σταδιακά από ένα ταραγμένο 2012, στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής με τη στήριξη των διεθνών πιστωτών. Οι επιπτώσεις των πολιτικών που εφαρμόστηκαν το 2012 αλλά και η εν εξελίξει δημοσιονομική προσαρμογή αναμένεται να οδηγήσουν σε περαιτέρω συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 4,4% το τρέχον έτος.

Η Κομισιόν εκτιμά ότι περί τα τέλη του 2013 θα επιστρέψουν θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης

Ωστόσο, η Κομισιόν εκτιμά ότι περί τα τέλη του 2013 θα επιστρέψουν θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης, οι οποίοι θα συνεχιστούν και το 2014, στη διάρκεια του οποίου θα καταγραφεί ρυθμός ανάπτυξης 0,6%. Ωστόσο, η ανεργία το 2014 θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα της τάξεως του 25,7%. Μετά την εκταμίευση περίπου 50 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2012, η ελληνική οικονομία παρουσιάζει σημάδια βελτίωσης, σημειώνει η έκθεση, γεγονός που επιβεβαιώνει η επιστροφή των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες και η σημαντική υποχώρηση των επιτοκίων στη χώρα.
Σε ό,τι αφορά την εγχώρια ζήτηση, αναμένεται περαιτέρω συρρίκνωση το 2013. Το επόμενο έτος, όμως, αναμένεται ενίσχυση της ζήτησης, χάρη στη δημοσιονομική σταθεροποίηση που έχει δρομολογηθεί και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και των επενδυτών.

Μεσοπρόθεσμα οι επενδύσεις εκτιμάται ότι δεν θα έχουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, καθώς οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας ή αναμένουν σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας.
Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές, η Κομισιόν εκτιμά ότι παρόλο που αναμένεται να αυξηθούν καθώς η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας βελτιώνεται, θα επηρεαστούν από τις αδύναμες συνθήκες στο εξωτερικό της χώρας. Οι εν λόγω παράγοντες αναμένεται να συνεχίσουν να διαμορφώνουν τις οικονομικές συνθήκες για το μεγαλύτερο διάστημα 2013, κάτι που μπορεί να αντισταθμιστεί μόνο εν μέρει από τις θετικές εξελίξεις σχετικά με τη ρευστότητα.
Επιπλέον, οι μειώσεις στο ενιαίο κόστος εργασίας, χάρη στις δραστικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, αλλά και στην απελευθέρωση της αγοράς προϊόντων, αναμένεται να δημιουργήσουν νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας μόλις ανακάμψει η οικονομία.
Η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αλλά και η συνολική σταθεροποίηση της χώρας, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την επιστροφή κεφαλαίων αλλά και τη ροή πιστώσεων προς τον ιδιωτικό τομέα. Επίσης, κατά την Επιτροπή η εσωτερική ζήτηση
Σε ό,τι αφορά τη διόρθωση των εξωτερικών ανισορροπιών, η Κομισιόν επισημαίνει ότι η μεγαλύτερη ευελιξία στις διευθετήσεις των συλλογικών συμβάσεων δημιουργεί προϋποθέσεις για τη μείωση του κόστους εργασίας.

Το μισθολογικό κόστος ανά εργαζόμενο αναμένεται να μειωθεί κατά 7% το 2013 και 2% το 2014. Αυτή η βελτίωση σε ότι αφορά την ανταγωνιστικότητα σε συνδυασμό με την ανάκαμψη της ευρωζώνης αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των εξαγωγών.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει, επίσης, ότι το 2013 η ελληνική κυβέρνηση προσβλέπει σε ισορροπημένο ισοζύγιο, ενώ το 2014 αναμένεται πρωτογενές πλεόνασμα. Οι εξελίξεις αυτές υποστηρίζονται από μια δέσμη μέτρων που αναλογούν στο 7,2% του ΑΕΠ για τη διετία 2013 και 2014 η οποία υιοθετήθηκε το Νοέμβριο.
Το δημόσιο χρέος αναμένεται να κλείσει στο 162% του ΑΕΠ το 2012, δηλαδή 15 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα με βάση τις φθινοπωρινές προβλέψεις του 2012 και αυτό χάρη στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων που πραγματοποιήθηκε το Δεκέμβριο του 2012. Το δημόσιο χρέος αναμένεται να αυξηθεί στο 176% του ΑΕΠ το 2013, καθώς η οικονομία εξακολουθεί να συρρικνώνεται. Στη συνέχεια εκτιμάται ότι το χρέος της Ελλάδας θα μειωθεί με επιταχυνόμενο ρυθμό, χάρη στη βελτίωση των δημοσιονομικών εξελίξεων, αλλά και στην ισχυρή αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ.
Εν κατακλείδι, η Επιτροπή υπογραμμίζει ως θετικά σημεία το ισχυρό ενδεχόμενο για μεγαλύτερη επιστροφή της εμπιστοσύνης στη χώρα, καθώς και την έναρξη της ανάπτυξης, νωρίτερα το 2013. Επιπρόσθετα η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών το 2013 αλλά και η ανάκαμψη της ρευστότητας μπορεί να έχουν ισχυρότερη επίπτωση σε ότι αφορά τη ζήτηση του ιδιωτικού τομέα κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε θετικότερες επιπτώσεις στη δημοσιονομική σταθεροποίηση, απ ό,τι αρχικά αναμενόταν.
Ωστόσο, η Επιτροπή επισημαίνει ότι ενδεχόμενοι δισταγμοί στην εφαρμογή του προγράμματος, τόσο στο δημοσιονομικό όσο και στο διαρθρωτικό τομέα, μπορεί να αποθαρρύνουν τους επενδυτές και να επηρεάσουν τη ζήτηση. Σημειώνει, τέλος, ότι λόγω της πίεσης που ενδέχεται να ασκηθεί στη ζήτηση κατά το 2013, μπορεί να επηρεαστεί και η απασχόληση.

http://www.naftemporiki.gr/finance/story/615451

____________________________________________

οι (άστοχες) εκτιμήσεις της τρόικας: Απρ.2010-Οκτ.2012




No comments: