23.2.13

Εγκρίθηκε η δόση

Την έγκριση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ από το Euro Working Group, ανακοίνωσε επισήμως το υπουργείο Οικονομικών.
Σήμερα επίσης, συνεδριάζει και το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (έχει την ίδια σύνθεση με το EWG), για να εγκρίνει και επισήμως την εκταμίευση, η οποία αναμένεται μέχρι το τέλος του μήνα.
Σε πολιτικό επίπεδο, η εκταμίευση της δόσης του Φεβρουαρίου είχε ληφθεί από το Δεκέμβριο, απλώς το EWG τσεκάρει την εφαρμογή διαδικαστικών κυρίως μέτρων που απαιτούνται, δεδομένου ότι τα ουσιαστικά μέτρα έχουν συμφωνηθεί και έχουν εγκριθεί από το Eurogroup.
Απομένει η εκταμίευση της δόσης του Μαρτίου, ύψους επίσης 2,8 δισ. ευρώ, με την οποία κλείνει ο κύκλος των δόσεων, που προέρχονται από τη μεγάλη δόση των 49,1 δισ. ευρώ, που εγκρίθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, μετά την υπογραφή του νέου μνημονίου.
Υπενθυμίζεται πως άμεσα καταβλήθηκε το ποσό των 34,3 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο ύψος του οποίου διακρατήθηκε για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ποσό ύψους 11,3 δισ. ευρώ διατέθηκε για επαναγορά των ομολόγων και το υπόλοιπο κάλυψε ανάγκες του προϋπολογισμού.
Τον Ιανουάριο, εκταμιεύτηκε ποσό ύψους 9,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 7 δισ. ευρώ διατέθηκαν στις τράπεζες, ενώ εκκρεμούν οι δόσεις του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου, το ύψος των οποίων είναι 2,8 δισ. ευρώ, εκάστη.
Οπως δήλωσε προ ημερών στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταικούρας, τα 2,8 δισ. ευρώ που θα ληφθούν από τη δόση του Φεβρουαρίου προς την Ελλάδα, θα διοχετευτούν σε ληξιπρόθεσμες οφειλές και για μισθούς και συντάξεις.

http://www.naftemporiki.gr/finance/story/615466

No comments: