23.2.13

Πλεόνασμα με... αστερίσκο στον προϋπολογισμό

Η «στάση πληρωμών» του Δημοσίου, τον Ιανουάριο, οδήγησε στην επίτευξη... πλεονάσματος στον προϋπολογισμό, αλλά με τις βασικές πηγές των εσόδων να υστερούν, γεγονός που ανησυχεί το υπουργείο Οικονομικών, εν όψει και της επίσκεψης της τρόικας.
Ταυτόχρονα, άλλη πηγή ανησυχίας είναι οι αυξημένες ανάγκες των ασφαλιστικών ταμείων, από τον πρώτο μήνα εφαρμογής του προϋπολογισμού.
Οι ξένοι τεχνοκράτες θα ζητήσουν αναλυτική ενημέρωση για τις πηγές των εσόδων που υστερούν, αλλά θα ζητήσουν και από την κυβέρνηση την εφαρμογή των αυτόματων μηχανισμών για τη διόρθωση των αποκλίσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, τον Ιανουάριο ο προϋπολογισμός παρουσίασε πλεόνασμα ύψους 177 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 491 εκατ. τον αντίστοιχο μήνα του 2012 και στόχου για έλλειμμα 873 εκατ. ευρώ.
Εμφανίζει, επίσης, πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 415 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 34 εκατ. ευρώ το 2012 και στόχου για έλλειμμα 413 εκατ. ευρώ.
Ομως, για να επιτευχθούν τα συγκεκριμένα πλεονάσματα, δεν εκταμιεύτηκαν δαπάνες ύψους 921 εκατ. ευρώ, όπως επίσης και επιστροφές φόρων ύψους 268 εκατ. ευρώ.
Καλύφθηκε έτσι η υστέρηση των εσόδων, η οποία στα προ επιστροφών φόρων έφτασε σε 239 εκατ. ευρώ, ενώ δυσμενή είναι τα μηνύματα και για το μήνα Φεβρουάριο.
 

http://www.naftemporiki.gr/finance/story/615408

____________________________________________________

σώπα καλέ

ΕΥΤΥΧΩΣ Η ΓΙΟΥΡΟΣΤΑΤ ΕΓΚΡΙΝΕΙ ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΑΣ!!!


No comments: