19.2.13

Με μπαράζ αγωγών αντιμέτωπη η Ιρλανδία

Με μπαράζ αγωγών βρίσκεται αντιμέτωπη η κυβέρνηση της Ιρλανδίας αναφορικά με την εκκαθάριση χρηματοοικονομικού οργανισμού στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού της συστήματος, ενώ δεν αποκλείεται να αντιμετωπίσει και συνταγματικά προβλήματα.

Ο λόγος για την Irish Bank Resοlution Corporation. Τον προηγούμενο μήνα, το κοινοβούλιο της χώρας πέρασε επείγουσα νομοθεσία για την σταδιακή εκκαθάρισή της και για την ένταξη όλων των περιουσιακών της στοιχείων στην bad bank της Ιρλανδίας. Η συμφωνία είναι αρκετά περίπλοκη και έχει γίνει γνωστή ως "Κόκκινο Σχέδιο" με το οποίο πρακτικά, η κυβέρνηση του Δουβλίνου ουσιαστικά επιδιώκει να μειώσει τις δανειακές της υποχρεώσεις κατά τις επόμενες δεκαετίες, χωρίς όμως, να υπολογίζει τις πολιτικές και νομικές επιπλοκές.

«Είναι το απόλυτο χάος» δηλώνει στους Financial Times δικηγόρος που γνωρίζει καλά το θέμα και συμπληρώνει: «Φαίνεται πως η ιρλανδική κυβέρνηση προχώρησε σε αυτό το βήμα για το δικό της οικονομικό συμφέρον χωρίς να γνωρίζει ή να νοιάζεται για τις επιπτώσεις».

Οι μη εξασφαλισμένοι πιστωτές της IBRC – προμηθευτές, λογιστές, δικηγόροι, επενδυτές, ακόμη και καταθέτες – αντιμετωπίζουν μεγάλες ζημίες. Ορισμένοι εξ αυτών θέλουν να κινηθούν νομικά επειδή υποτιμήθηκε η αξία των περιουσιακών στοιχείων της IBRC όταν μεταφέρθηκαν στην Κεντρική Τράπεζα.

Στο επίκεντρο βρίσκονται κυρίως οι υποσχετικές επιστολές, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν ως collateral στην κεντρική τράπεζα. Μετά την εκκαθάριση, κατασχέθηκαν από την κεντρική τράπεζα και αντικαταστάθηκαν από μακροπρόθεσμα κρατικά ομόλογα με κουπόνι. Μόνο που η ονομαστική τους αξία υπολογίστηκε στα 25 δισ. ευρώ, ενώ η IBRC τα αποτιμούσε στα 28 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του προηγούμενου έτους. Η αξία βάσει τιμών αγοράς ήταν ακόμη μεγαλύτερη ένα συνυπολογίσει κανείς το ράλι που κατέγραψαν τα ιρλανδικά ομόλογα από τα μέσα του 2012.

«Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξουν αγωγές εναντίον της κυβέρνησης», δήλωσε και hedge fund manager. 

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/758669/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: