19.2.13

Draghi: Κίνδυνος η ανατίμηση του ευρώ

Η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ δεν αποτελεί μέρος των καθηκόντων της ΕΚΤ, δήλωσε τη Δευτέρα ο Μario Draghi, προσθέτοντας ωστόσο ότι είναι σημαντική για την ανάπτυξη και τη σταθερότητα των τιμών.

"Η ισοτιμία δεν είναι στόχος των πολιτικών που εφαρμόζουμε, αλλά είναι σημαντική για την ανάπτυξη και την σταθερότητα των τιμών" σημείωσε ο κ. Draghi κατά την ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

"Η ανατίμηση του ευρώ αποτελεί αρνητικό κίνδυνο" πρόσθεσε.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Draghi σημείωσε ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει κάτω από το 2% βραχυπρόθεσμα, προσθέτοντας ότι η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ παραμένει επεκτατική.

Δημοσιονομική μεταρρύθμιση
Ο κ. Draghi υποστήριξε ότι το 2013 το οικονομικό περιβάλλον εμφανίζεται πιο σταθερό από τα προηγούμενα χρόνια, λόγω των μεταρρυθμίσεων που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια και τις αποφασιστικές δράσεις των θεσμών της Ε.Ε.

Προειδοποίησε ωστόσο, ότι πρέπει να γίνουν περαιτέρω προσπάθειες για να διασφαλιστεί ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να ανακάμπτει από την κρίση.

Οι προοπτικές της οικονομίας
Η οικονομική αδυναμία στις αρχές του 2013 αναμένεται να ακολουθηθεί από μια πολύ σταδιακή ανάκαμψη στο τέλος του έτους, επεσήμανε ο κ. Draghi

"H ενδυνάμωση της παγκόσμιας ζήτησης, η επεκτατική στάση στη νομισματική πολιτική και η βελτίωση της εμπιστοσύνης στις χώρες της ευρωζώνης θα έχουν επίδραση στις καταναλωτικές και επενδυτικές αποφάσεις και θα στηρίξουν την ανάκαμψη" τόνισε.

Αναγκαία η συμφωνία για Κύπρο μετά τις προεδρικές εκλογές
Ο κ. Draghi δήλωσε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρξει συμφωνία για το κυπριακό πρόγραμμα μετά την ολοκλήρωση των προεδρικών εκλογών στη χώρα.

"H ανακοίνωση του Εurogroup αναφέρει ότι θα συγκροτηθεί πρόγραμμα, οπότε είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει εθνική ιδιοκτησία αυτού του προγράμματος μετά τις εκλογές" ανέφερε.

Παράλληλα, σημείωσε ότι πρέπει να βρεθούν τρόποι για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του κυπριακού προγράμματος.

"Δεν θέλω να προδικάσω τις συζητήσεις και αυτές που θα ακολουθήσουν και να πω πως θα επιτευχθεί η βιωσιμότητα του χρέους, αλλά πρέπει να έχουμε κατά νου ότι υπάρχουν δύο πλευρές. Από τη μια πλευρά θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι το κυπριακό πρόγραμμα είναι βιώσιμο και από την άλλη ότι δεν θα διαταραχθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα" επεσήμανε. 

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/758520/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: