23.2.13

«Παράθυρο» Ρεν για μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο στη Γαλλία - Μοσκοβισί: Δυνατότητα αναβολής του στόχου για το έλλειμμα - Προβληματικό παιδί της ευρωζώνης η Γαλλία, λέει το κόμμα της Μέρκελ

Ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσων της Ε.Ε. Όλι Ρεν άφησε σήμερα ανοικτό το ενδεχόμενο να μετατεθεί για το 2014 η προθεσμία μείωσης του ελλείμματος της Γαλλίας στο 3%.
«Αν παρουσιασθούν αρνητικά και απρόσμενα οικονομικά γεγονότα με μείζονες δυσμενείς επιπτώσεις στη δημόσια οικονομία, τότε το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα επέτρεπε να μετατεθεί για το 2014 η προθεσμία για να επανέλθει το έλλειμμα κάτω από το 3%», δήλωσε ο Ρεν.
Πάντως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί το Παρίσι να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και τις προσπάθειές της στο δημοσιονομικό τομέα.
«Με δεδομένους τους κινδύνους που συνδέονται με ένα δημόσιο χρέος το οποίο έχει ήδη σκαρφαλώσει πάνω από το 90%, και την πολύ σημαντική πρόκληση στην ανταγωνιστικότητα που αντιμετωπίζει η γαλλική οικονομία, η Γαλλία πρέπει να συνεχίσει [...] τις δημοσιονομικές προσπάθειες και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την ανάπτυξη και την απασχόληση», είπε ο ευρωπαίος επίτροπος.

http://www.naftemporiki.gr/story/615482


Χρονική παράταση σκοπεύει να ζητήσει από την Ε.Ε. η Γαλλία όσον αφορά στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 3% επί του ΑΕΠ, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί.
«Υπάρχουν οι συνθήκες για να εξεταστεί μια αναβολή του ονομαστικού στόχου (του ελλείμματος) το 2013», δήλωσε ο κ. Μοσκοβισί στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ανακοίνωση των προβλέψεων της Κομισιόν. Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι η αναβολή αυτή θα εφαρμοστεί μόνον έπειτα από συνομιλίες και με τη σύμφωνη γνώμη των ευρωπαίων εταίρων της Γαλλίας.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, το γαλλικό δημοσιονομικό έλλειμμα θα ανέρχεται σε 3,7% του ΑΕΠ το 2013.  Επίσης, προβλέπει ανάπτυξη 0,1% φέτος και 1,2% το 2014, έναντι ποσοστού 0,8% και 2% αντίστοιχα που εκτιμούσε μέχρι πρόσφατα η σοσιαλιστική γαλλική κυβέρνηση.
Ο γάλλος αξιωματούχος εξέφρασε την εκτίμηση ότι το ρυθμός ανάπτυξης της γαλλικής οικονομίας θα είναι υψηλότερος από 0,1% που εκτιμά η Κομισιόν στην έκθεσή της που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.
«Αυτό που ελπίζω στην πραγματικότητα είναι ότι (...) η ανάπτυξη θα είναι ανώτερη του 0,1%», σημείωσε, διαβεβαιώνοντας ταυτοχρόνως ότι οι προβλέψεις της κυβέρνησης, οι οποίες θα δημοσιοποιηθούν στα τέλη Μαρτίου, θα είναι «εξαιρετικά σοβαρές».
Όσον αφορά στις προβλέψεις της Κομισιόν, ο κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι «τις λαμβάνουμε υπόψη και θέλω να αντλήσουμε τα διδάγματα», χαιρετίζοντας «το εξαιρετικά έξυπνο» και «εξισορροπημένο» μήνυμα που έδωσε, σύμφωνα με τον ίδιο, η Κομισιόν, η οποία δεν απέκλεισε μια αναβολή της διορίας για την επαναφορά του γαλλικού ελλείμματος στο 3%.
Ο υπουργός επανέλαβε εξάλλου ότι δεν θέλει «να προστεθεί η λιτότητα στην ύφεση» και σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να «ετοιμάσει έναν διορθωτικό προϋπολογισμό» για να προσπαθήσει να διατηρήσει με κάθε τίμημα τον στόχο μείωσης του ελλείμματος στο 3%.
Παράλληλα, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών δεσμεύτηκε ότι η Γαλλία θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για την ανάταξη των δημοσιονομικών της, προκειμένου να επιτύχει την διαρθρωτική ισοσκέλιση του προϋπολογισμού της το 2017.
Στους τομείς στους οποίους μπορούν να γίνουν προσπάθειες εξοικονόμησης 60 δισεκατομμυρίων ευρώ από τις δημόσιες δαπάνες σε περίοδο πέντε ετών περιλαμβάνονται, σύμφωνα με τον κ. Μοσκοβισί, η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, η οικογενειακή πολιτική, η επιδότηση των επιχειρήσεων, κλπ.
«Θα ορίσουμε επακριβώς τα μέτρα αυτά στο πλαίσιο του προγράμματος σταθερότητας», το οποίο θα παρουσιαστεί στα μέσα Απριλίου στο κοινοβούλιο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατέληξε.

http://www.naftemporiki.gr/finance/story/615702


Συστάσεις προς τη Γαλλία απηύθυνε αξιωματούχος του κόμματος της καγκελαρίου 'Αγγελα Μέρκελ, χαρακτηρίζοντας μάλιστα το Παρίσι "προβληματικό παιδί" της ευρωζώνης.
Ο Μίκαελ Φουχς, αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) στην Μπούντεσταγκ κάλεσε τους Γάλλους να καταργήσουν το 35ωρο και να αυξήσουν την ηλικία κατοχύρωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος.
"Οι Γάλλοι οφείλουν να κάνουν οικονομίες για να αποκτήσουν περιθώρια ελιγμού. Οφείλουν επίσης φυσικά να κάνουν οικονομικές μεταρρυθμίσεις", δήλωσε στον δημόσιο ραδιοσταθμό Ντόιτσλαντφουνκ , την κάτω βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου.

Ο Φουχς έκανε τις δηλώσεις αυτές πριν από τη δημοσιοποίηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των προβλέψεών της για το 2013, με τις οποίες γνωστοποιήθηκε ένας εκτροχιασμός του γαλλικού δημοσιονομικού ελλείμματος από το καθορισμένο όριο του 3% του ΑΕΠ, το οποίο ενόχλησε σαφώς τους υπευθύνους της γερμανικής κυβέρνησης.
"Δυστυχώς η Γαλλία είναι ένα προβληματικό παιδί στο ευρώ, καθώς άλλες χώρες έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους με πολύ πιο εντατικό τρόπο, όπως η Ισπανία και ακόμη η Ιταλία υπό τον Μόντι", υπογράμμισε επίσης ο Φουχς.
"Οι Γάλλοι πίστευαν ότι θα μπορούσαν να τη γλιτώσουν. Αυτό δεν λειτουργεί", επεσήμανε. "Είναι απαραίτητο οι Γάλλοι να επανέλθουν στον δρόμο της αρετής. Όλο αυτό που επιτύχαμε με την ατζέντα 2010 —οι μεταρρυθμίσεις του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας και της αγοράς εργασίας που υλοποιήθηκαν μεταξύ του 2003 και του 2005 από τον καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ—, οι Γάλλοι οφείλουν να το θέσουν σε εφαρμογή. Ελπίζω ότι ο (πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά) Ολάντ το έχει καταλάβει αυτό", κατέληξε.

http://www.voria.gr/index.php?module=news&func=display&sid=126418
____________________________________________________

η Γερμανία έχει ετοιμαστεί για επανάληψη του κόλπου εις βάρος του βασικού εταίρου
θα έχει ενδιαφέρον


No comments: