23.2.13

Βιαστικός πλουτισμός με παράπλευρες απώλειες

Αφού έφεραν τα πάνω κάτω στις αγορές μετοχών, οι συναλλαγές υψηλής ταχύτητας (high-speed trading) κινούνται γρήγορα και σε άλλους τομείς όπως ομόλογα και παράγωγα. Πολλοί ήδη παραπονιούνται ότι οι υψηλής ταχύτητας traders μπορούν να προκαλέσουν ξαφνικά κραχ και να σκορπίσουν το φόβο στους επενδυτές.
Σε ένα ήσυχο δωμάτιο με θέα τη Madison Avenue, επτά μίλια μακριά από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, μια ομάδα είναι προσηλωμένη στις οθόνες των υπολογιστών τους – όπου λαμβάνουν χώρα το 10% των συναλλαγών σε μετοχές στις
ΗΠΑ την ημέρα.
Για την επίλεκτη ομάδα των traders υψηλής ταχύτητας, μέλη του προσωπικού της Virtu Financial, με τα αστραπιαία συστήματα πληροφορικής το εμπόριο σε αμερικανικές μετοχές είναι μόνο η αρχή. Η εταιρεία θέλει τώρα να κάνει τις υψηλής ταχύτητας συναλλαγές τον κανόνα και σε νέες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, όπως τα ομόλογα, το συνάλλαγμα και τα παράγωγα.
Αν η Virtu και μια χούφτα αντιπάλων της καταφέρει να αλλάξει τα δεδομένα σε αυτές τις νέες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων με τον τρόπο που συντάραξαν την αγορά μετοχών, θα μπορούσε να σημάνει το τέλος της μακράς κυριαρχίας που απολαμβάνουν οι παγκόσμιες τράπεζες σε τομείς όπως η έκδοση ομολόγων και συναλλαγές ξένου συναλλάγματος.
Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές έχει αυξηθεί σταθερά κατά τη διάρκεια των τελευταίων 25 ετών, αλλά οι συναλλαγές υψηλής ταχύτητας είναι σε άνοδο από την αλλαγή του αιώνα, αφού το κόστος τεχνολογίας και η βελτίωση των δικτύων επικοινωνίας το επιτρέπουν. Έχουν επίσης συσχετιστεί με δυσλειτουργίες - κυρίως το ανεξήγητο κραχ του 2010 - που ορισμένοι πιστεύουν ότι έπληξε την εμπιστοσύνη των μικρών επενδυτών και τους έστρεψε μακριά από την αγορά μετοχών των ΗΠΑ.
Η νέα προοπτική θέτει νέες προκλήσεις για τους παραδοσιακές επενδυτές, τις εταιρείες και τις ρυθμιστικές αρχές.
«Παρά το γεγονός ότι αυτόματοι αλγόριθμοι έχουν χρησιμοποιηθεί στην αμερικάνικη αγορά μετοχών για αρκετό διάστημα, η επέκταση σε άλλες αγορές και η διάδοση των υψηλών ταχυτήτων αλγοριθμικών συναλλαγών ... θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακούσια λάθη μέσα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα», προειδοποιεί το Συμβούλιο Επιτήρησης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, κορυφαία αμερικανική ρυθμιστική επιτροπή που περιλαμβάνει τον πρόεδρο της Federal Reserve και τον Υπουργό Οικονομικών.
Οι ρυθμιστικές αρχές έχουν πλέον επικεντρωθεί στη βελτίωση της διαφάνειας αγορών, όπως τα παράγωγα, οι οποίες φέρνουν τεράστια κέρδη για τις παγκόσμια τράπεζες.
Κατά συνέπεια, οι περισσότερες αγορές γίνονται ηλεκτρονικά, ανοίγοντας την πόρτα για συναλλαγές υψηλής συχνότητας καθώς η τεχνολογική τεχνογνωσία εφαρμόζεται σε νέους τομείς. Τα πιθανά οφέλη για τους επενδυτές είναι σαφή: οι συναλλαγές θα γίνουν φθηνότερες και πιο διαφανείς.
Η Ιταλία έχει οριστεί ως άτυπο πεδίο δοκιμών για τη ρύθμιση των συναλλαγών υψηλής ταχύτητας, καθώς οι πολιτικοί της παλεύουν με το επίμαχο θέμα. Κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, η Ιταλία εισήγαγε ένα φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών που πήγε πέρα ​​από τον γαλλικό ισοδύναμο τον περασμένο Αύγουστο. Η ειδική νομοθεσία είχε ως στόχο τις συναλλαγές υψηλής συχνότητας/ταχύτητας σε τοπικές μετοχές και παράγωγα - κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων που έχουν προσελκύσει υψηλής συχνότητας traders, επειδή είναι ρευστές και διαπραγματεύονται σε χρηματιστήρια.
Αλλά οι πιθανές αρνητικές πτυχές είναι ότι οι αγορές κατακλύζονται από λάθη και διακοπές. Το πιο ανησυχητικό απ 'όλα: ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου κραχ σε μεγάλες αγορές που συνδέονται με τους traders υψηλής συχνότητας/ταχύτητας.
Ορισμένες ρυθμιστικές αρχές και αναλυτές της αγοράς φοβούνται επίσης ότι η εκτίμηση εξοικονόμησης κόστους για τους επενδυτές από την άνοδο της τάσης αυτής ήταν μάλλον υπερβολική - και ότι ορισμένες από τις πρακτικές αυτές βλάπτουν τελικά τους επενδυτές.
Δεν είναι εύκολος ο ορισμός των συναλλαγών υψηλής συχνότητας. Ωστόσο, οι περισσότεροι συμφωνούν ότι περιλαμβάνοει την αυτοματοποιημένη χρήση εξελιγμένων προγραμμάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών ή αλγόριθμων με σκοπό την ωφέλεια από μικροσκοπικές αποκλίσεις τιμών σε κλάσματα του δευτερολέπτου.
Οι traders εισέρχονται και σε άλλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων για πολλά χρόνια, αλλά η είσοδος σε νέες αγορές έχει πάρει νέες διαστάσεις, καθώς τα κέρδη τους από τη διαπραγμάτευση μετοχών έχουν κατρακυλήσει. Ενώ οι συναλλαγές υψηλής ταχύτητας αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ του συνόλου των εμπορικών συναλλαγών μετοχών των ΗΠΑ, οι εταιρείες έχουν επενδύσει εκατομμύρια δολάρια σε τεχνολογίες που θα μπορούσε να τους δώσει ένα ελάχιστο χρονικό πλεονέκτημα χιλιοστό, συγχρόνως όμως αυξάνοντας τα κόστη τους. Ταυτόχρονα, οι όροι των συναλλαγών έχουν επιδεινωθεί. Μερικοί λένε ότι η αγορά είναι ώριμη ακόμα και για συγχωνεύσεις.
Η Getco, κορυφαία εταιρεία συναλλαγών υψηλής συχνότητας, αποκάλυψε πρόσφατα ότι τα καθαρά έσοδα της είχανβυθιστεί κατά 82 τοις εκατό κατά τους πρώτους εννέα μήνες του περασμένου έτους. Τα δεινά που αντιμετωπίζει η επιχείρηση ήταν σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα μιας πολυετούς δραματικής μείωσης των αμερικανικών δραστηριοτήτων της. Ακόμη πιο εντυπωσιακό, η εταιρεία αποκάλυψε ότι η συνολική αποδοτικότητα είχε κορυφωθεί το 2008 και έχει πέσει κάθε χρόνο από τότε. Η πτώση αυτή επιβεβαίωσε αυτό που πολλοί φοβούνται στον κλάδο – όπου στοιχεία για συγκεκριμένες εταιρείες δεν είναι εύκολο πάντα να βρεθούν – εδώ και αρκετό καιρό: ότι η εποχή του εύκολου χρήματος στις χρηματιστηριακές συναλλαγές υψηλής συχνότητας έχει παρέλθει.
Μετά την ακριβή κούρσα για τεχνολογίες και υποδομές που είναι απαραίτητες για την συναλλαγή μετοχών σε ταχύτητες χιλιοστού του δευτερολέπτου, ο ρόλος των συναλλαγών υψηλής συχνότητας σε αμερικανικές μετοχές, ενώ εξακολουθεί να κυριαρχεί, φθίνει.
«Ήμασταν βιαστικοί. Ο καθένας μπορεί να αγοράσει ένα γρήγορο υπολογιστή, να λάβει μια ροή δεδομένων και να προσλάβει προγραμματιστές. Μερικοί πετύχαν και όσοι δεν τα κατάφεραν αποχώρησαν» λέει ο James Angel του Πανεπιστημίου Georgetown.
Στην πορεία, τα συνολικά κέρδη για τη βιομηχανία των ΗΠΑ από τις συναλλαγές μετοχών έχουν μειωθεί από περίπου $ 4 δισ. δολάρια το 2009 σε μόλις 1 δισ. δολάρια πέρυσι, σύμφωνα με έρευνα από τη Rosenblatt Securities.
Τα ίδια στοιχεία δείχνουν επίσης ότι traders υψηλής ταχύτητας σημείωσαν κέρδη περίπου ένα 20οστό του ενός cent για κάθε μετοχή που διαπραγματεύτηκε το 2012, κάτω κατά το ήμισυ από το 2009, καθώς οι υπόλοιποι 'παραδοσιακοί' παίκτες και τράπεζες κινήθηκαν γρήγορα προς τις νέες τεχνολογίες για να καλύψουν το χαμένο έδαφος.
«Πρέπει να κάνουμε σημαντικές επενδύσεις για να στηρίξουμε ουσιαστικές υποδομές στον τομέα των αμερικανικών μετοχών», λέει ο Doug Cifu, πρόεδρος της Virtu. «Καθώς τα spreads έχουν μειωθεί σημαντικά κατά τα τελευταία πέντε χρόνια και ο ανταγωνισμός μεταξύ των κατασκευαστών στην αγορά έχει ενταθεί, οι σχετικές δαπάνες για τη διατήρηση και την αναβάθμιση της εν λόγω υποδομής έχουν αυξηθεί.»
Άλλοι λένε ότι τα κέρδη μπορεί να επιστρέψουν σύντομα καθώς οι συνθήκες της αγοράς βελτιώνονται.
«Η πραγματική ιστορία εδώ είναι ότι ο όγκος και η αστάθεια στην αγορά μετοχών είναι κάτω», λέει ο Rich Gorelick, διευθύνων σύμβουλος της RGM. Πολλές εταιρείες λένε ότι μια πολυετή πτώση των επιπέδων των συναλλαγών μετοχών, οι οποίες έχουν μειωθεί καθώς οι επενδυτές τράβηξαν τα κεφάλαια τους από την χρηματιστηριακή αγορά μετά την οικονομική κρίση, μειώνει τις ευκαιρίες για συναλλαγές υψηλών ταχυτήτων.
Οι μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές, μια άλλη κρίσιμη προϋπόθεση για τους traders υψηλής συχνότητας, έχουν επίσης μειωθεί. Παρατηρούνται όταν οι αγορές βρίσκονται σε αναταραχή όπου υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να επωφεληθούν από μικροσκοπικές διαφορές στις τιμές ανάμεσα στους χώρους διαπραγμάτευσης. Ο δείκτης Vix, που μετρά την τεκμαρτή μεταβλητότητα του δείκτη S & P 500, βρίσκεται σήμερα σε πολυετή χαμηλά.
Ο Justin Schack, διευθύνων σύμβουλος στη Rosenblatt Securities, λέει ότι αυτό εξηγεί γιατί τα κέρδη του κλάδου κορυφώθηκαν το 2009, ακόμη και όταν η χρηματιστηριακή αγορά έπεφτε κατακόρυφα.
«Διανύουμε μια εξυγίανση της αγοράς», λέει ο κ. Schack. «Όταν η παλίρροια ήταν υψηλή ήταν υψηλή για όλα τα σκάφη, βόλευε όσους έσπευσαν, όμως αυτή η κερδοφορία έχει στερέψει, και νομίζω ότι βλέπουμε μια εξυγίανση της αγοράς, όχι μόνο από τις μικρές επιχειρήσεις, αλλά ακόμη και μερικά από τα πολύ μεγάλα ονόματα touted νεοεισερχόμενων.»
Μεταξύ αυτών, η Eladian Partners, μια υψηλής συχνότητας εταιρεία συναλλαγών που έστησε πρώην στελέχος της Citigroup με την υποστήριξη ιδιωτικών εταιρειών, και τελικά σταμάτησε τις δραστηριότητές της τον Οκτώβριο, επικαλούμενη τις συνθήκες της αγοράς.
«Είναι μια τυπική ιστορία της Wall Street, όπου οι άνθρωποι βλέπουν χρήματα και όλοι τρέχουν», λέει ο Seth Merrin, διευθύνων σύμβουλος της LiquidNet, ένας εναλλακτικός τρόπος διαπραγμάτευσης που προστατεύει τους θεσμικούς επενδυτές από ταχύτερους traders.
Οι υψηλής συχνότητας συναλλαγές σε περιουσιακά στοιχεία, όπως συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης και σταθερό εισόδημα έχει αυξηθεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια όταν η παρουσία της πρακτικής σε μετοχές στις ΗΠΑ έχει εξασθενίσει. Τα κέρδη είναι πιο ορατά σε ξένο συνάλλαγμα, όπου το μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς των συναλλαγών υψηλής συχνότητας έχει εκτοξευθεί στο 40 τοις εκατό από μόλις 25 τοις εκατό μέσα σε τρία χρόνια, σύμφωνα με την Aite Group, την εταιρεία συμβουλευτικών υπηρεσιών.
Ο Jamie Selway, επικεφαλής διαχείρισης ρευστότητας στην ITG, λέει: «Η ηλεκτρονικοποίηση των διαφόρων κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων έχει ήδη αρχίσει. Θα φτάσει παντού και πρόκειται να αλλάξει το τοπίο για όλους τους συμμετέχοντες στην αγορά.»
Αλλά ακριβώς όπως στις μετοχές, όπου οι ρυθμιστικές αρχές στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανησυχούν εδώ και χρόνια ότι οι traders αυτοί εκμεταλλεύονται τους πιο αργούς επενδυτές, ορισμένοι συμμετέχοντες στις αγορές συναλλάγματος κινούνται για να περιορίσουν την επιρροή των υψηλής συχνότητας traders.
Ο Gil Mandelzis, chief executive officer της EBS, την πλατφόρμα συναλλαγματικών συναλλαγών της ICAP χρηματιστηριακής, διακρίνει ανάμεσα σε αυτό που ο ίδιος αποκαλεί «υπερ-HFT» και άλλα είδη αλγοριθμικών συναλλαγών.  «Οι άνθρωποι με την ταχύτητα ως τη μόνη στρατηγική τους δεν προσθέτουν αξία στη συνολική αγορά των πελατών μας», λέει. Πέρυσι η EBS έλαβε μέτρα για να περιορίσει τις ληστρικές πρακτικές κάποιων traders υψηλής συχνότητας.
«Θέλουμε να σιγουρεύσουμε ότι το περιβάλλον στο οποίο κινείται η EBS είναι ευνοϊκό για τις συναλλαγές και όχι μόνο για την ταχύτητα του. Δεν ξυπνάμε το πρωί για να δημιουργήσουμε την ταχύτερη πίστα. Αυτό δεν είναι η δουλειά μου.»
Πίσω στη Virtu, μια από τις κύριες άμυνες κατά των προβλημάτων που μπορεί να παρουσιάσουν οι υπολογιστές, βρίσκεται στην καρδιά της αίθουσας συναλλαγών: ένας μοναχικός διευθυντής συστημάτων, ο οποίος κοιτάζει επίμονα σε εννέα οθόνες - εξετάζει την κατάσταση κάθε σύνδεσης και τόπου διαπραγμάτευσης με τους οποίους τα συστήματα της εταιρείας συνδέονται.

http://www.sofokleous10.gr/portal2/toprotothema/toprotothema/2013-02-21-23-18-38-2013022189307/

No comments: