23.2.13

Επενδυτική πύλη στην Ελλάδα δημιουργεί η Μorgan Stanley - Ποιους είδαν Blackrock, Μοrgan Stanley στην Αθήνα

Οι αποκρατικοποιήσεις, η επικείμενη δημιουργία αγοράς funds, αλλά και τα προγραμματισμένα για τους επόμενους μήνες roadshows στο εξωτερικό, ήταν κάποια από τα θέματα που συζήτησαν στελέχη ανώτατης βαθμίδος της Μorgan Stanley με εκπροσώπους της κυβέρνησης και άλλων φορέων.
Σε γεύμα που παρέθεσε χθες η ΕΧΑΕ στην αντιπροσωπεία της Μorgan Stanley και στο οποίο παρόντες ήταν επίσης ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Αλεξανδρος Τουρκολιάς, αλλά και ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, Γιάννης Εμίρης, αντηλλάγησαν προτάσεις και απόψεις, τόσο σε επίπεδο επενδυτικών κεφαλαίων όσο και με άξονα τις επικείμενες αποκρατικοποιήσεις.
Πρόθεση της Morgan Stanley φαίνεται πως είναι η ενεργός συμμετοχή στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, αλλά και σε επικείμενα road shows στα οποία θα συμμετάσχουν ελληνικές επιχειρήσεις, από τον τραπεζικό, καθώς και από άλλους νευραλγικούς κλάδους.
Τα ίδια στελέχη του διεθνούς επενδυτικού οίκου έχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ενώ στην ατζέντα τους υπάρχει επίσης προγραμματισμένη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.
Εδώ και λίγους μήνες, η Μorgan Stanley ανέλαβε και επισήμως το ρόλο συμβούλου στην επικείμενη δημιουργία αγοράς funds που έχει σχεδιάσει το Χρηματιστήριο και η οποία θα μπορέσει να υλοποιηθεί με την ψήφιση του νομοσχεδίου που αφορά στα νέα επενδυτικά εργαλεία.
Ελκυστικοί τομείς
Τομείς που αυτή την περίοδο θεωρούνται ελκυστικοί για την Ελλάδα είναι κατόπιν σχετικής έρευνας σε επενδυτές εξωτερικού: ενέργεια (αιολική, φωτοβολταϊκά, διαχείριση αποβλήτων), ακίνητα, υποδομές (λιμάνια, αεροδρόμια, οδικοί άξονες), τουρισμός (ξενοδοχεία και τουριστική κατοικία), εξαγωγικές και μεταποιητικές εταιρείες.
Η συνεργασία του Χρηματιστηρίου με τη Morgan Stanley έγκειται στην εξής συνισταμένη: Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να δημιουργηθεί μία αγορά στην Ελλάδα, όπου θα διαπραγματεύονται επενδυτικά σχήματα (funds), μέσω των οποίων θα μεταφερθούν πόροι από την παγκόσμια επενδυτική κοινότητα σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ελληνική οικονομία, αξιοποιώντας τα φορολογικά πλεονεκτήματα των οργανισμών συλλογικών επενδύσεων.
Επιπλέον, εξετάζεται η χορήγηση ευρύτερης εμβέλειας κινήτρων για όλους τους οργανισμούς επενδυτικής τραπεζικής που θα υποστηρίζουν τη δημιουργία αντίστοιχων επενδυτικών σχημάτων.
Στη Νέα Υόρκη
Ρόλο βασικού συντελεστή αναμένεται να παίξει η Morgan Stanley και στο επικείμενο roadshow της ΕΧΑΕ στη Νέα Υόρκη, το δεύτερο που πραγματοποιείται από κοινού με το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, που για φέτος ορίσθηκε στις 5 και 6 Ιουνίου 2013. Οι μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει έως σήμερα, αλλά κυρίως η μεγάλη έμφαση που αναμένεται να δοθεί και από πλευράς ξένων επενδυτών στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων πρόκειται να αποτελέσουν σημεία στα οποία θα επικεντρωθεί το ενδιαφέρον των αλλοδαπών επενδυτών και η Μorgan Stanley είναι δυνάμει διαμεσολαβητής στον σχετικό σχεδιασμό.
Του παραπάνω roadshow θα προηγηθεί άλλο, με διοργανωτή τη Morgan Stanley και εξαιρετικά πιθανή τη συμμετοχή και ελληνικών τραπεζών, στο πλαίσιο του οποίου θα επιχειρηθεί να αναδειχθούν οι επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν στην ελληνική αγορά.

http://www.naftemporiki.gr/finance/story/615175

Ενδιαφέρον για το Χ.Α. και από τα funds που επενδύουν σε μακροχρόνιο ορίζοντα.
Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από τις επαφές που είχαν μέσα στην εβδομάδα στελέχη της Blackrock, τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, συμμετείχαν σε εκδήλωση που πραγματοποίησε για τον οίκο, γνωστό για την έκθεσή του σχετικά με τα ανοίγματα των ελληνικών τραπεζών, η Alpha Finance σε γνωστό ξενοδοχείο της Αθήνας. Μεταξύ των παρευρισκόμενων εταιρειών, ήταν εκπρόσωποι από την Jumbo, την Motor Oil, την Τέρνα Ενεργειακή κ.ά.
 
Και όχι μόνο αυτό, δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητες οι επαφές της Morgan Stanley στην Αθήνα, στελέχη της οποίας συναντήθηκαν ψμε τον πρωθυπουργό, ενώ προς τιμήν του οίκου διοργάνωσε γεύμα εργασίας η ΕΧΑΕ με κεντρικό ομιλητή τον κ. Ι. Γεωργάνα. Σημειωτέον, ότι τα στελέχη της Morgan Stanley είχαν συνάντηση και με την διοίκηση της Εθνικής σε ξεχωριστή επίσκεψη. Προς το παρόν δεν έχουν φανεί εντολές που να πείθουν ότι οι αγοραστές που τις έδωσαν ήρθαν για να μείνουν. Ενδεχομένως, όπως σχολιάζουν χρηματιστές, οι ξένοι να περιμένουν σαφέστερα δείγματα προόδου της ελληνικής οικονομίας.

http://www.reporter.gr/%CE%A7%CF%81%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B9%CE%BF/item/218559-Poioys-eidan-Blackrock,-Morgan-Stanley-sthn-Athhna




Πηγή:www.reporter.gr
 Την πιθανότητα δημιουργίας εισηγμένου στο Χ.Α. κλειστού επενδυτικού fund υπό την «ομπρέλα» της, συζήτησε με την ΕΧΑΕ -σύμφωνα με πληροφορίες- αντιπροσωπεία της Morgan Stanley, η οποία βρέθηκε στην Αθήνα.

Πέραν της συνάντησης με την ΕΧΑΕ, η αντιπροσωπεία του οίκου πέρασε την Πέμπτη το πρωί την πύλη του Μαξίμου, όπου είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό αλλά και διεξοδική συζήτηση με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.

Ειδικότερα και όσον αφορά το fund, η αντιπροσωπεία της Morgan Stanley, επικεφαλής της οποίας είναι ο 45χρονος Έλληνας τραπεζίτης Νάσος Θανόπουλος, συζητά με την ΕΧΑΕ -σε όχι αποκλειστική βάση- την προοπτική να δημιουργηθεί με ξένα κεφάλαια ένα εισηγμένο όχημα το οποίο θα τοποθετείται σε εισηγμένες ή μη ελληνικές επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.

Θα πρόκειται ουσιαστικά για ένα ενδεχομένως closed-end fund ή για ένα ETF που θα διαπραγματεύεται στο ελληνικό χρηματιστήριο τα κεφάλαια τα οποία θα προέλθουν από ξένους επενδυτές.

Θα εξασφαλιστεί έτσι επαγγελματική διαχείριση για τα ξένα επενδυτικά κεφάλαια τα οποία δεν είναι απαραίτητα εξοικειωμένα με την ελληνική αγορά και ούτε διαθέτουν αναλυτές που να καλύπτουν τις εγχώριες επιχειρήσεις. Το σχετικό πλαίσιο τελεί υπό διαμόρφωση.

Η Morgan Stanley συγκαταλέγεται μεταξύ των οίκων που έχουν δείξει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για ένα τέτοιο project το οποίο αποτελεί concept του management της ΕΧΑΕ. Κύκλοι της ΕΧΑΕ αναφέρουν στο Capital.gr ότι δεν είναι ο μόνος οίκος ο οποίος έχει δείξει ενδιαφέρον για μια τέτοια κίνηση.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι κατά την παρουσία της στην Αθήνα η αντιπροσωπεία της Morgan Stanley είχε συναντήσεις και με διοικήσεις άλλων ελληνικών εισηγμένων, όπως και με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Νότη Μηταράκη. Ραντεβού έγινε επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, και με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας, Αλέξανδρο Τουρκολιά.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η μονάδα επενδυτικής τραπεζικής της Morgan Stanley, εντός των προσεχών ημερών, παραδίδει και την εισήγησή της ως χρηματοοικονομικός σύμβουλός του ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση των λιμανιών.

Υπενθυμίζεται ότι αίσθηση προκάλεσε στις διεθνείς αγορές αλλά και την ελληνική κεφαλαιαγορά η ιδιαίτερα θετική έκθεση της Morgan Stanley τη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου, στη οποία μίλησε για ευκαιρίες στα ελληνικά ομόλογα δίνοντας τιμή-στόχο για την απόδοση του «καλαθιού» των 20 ελληνικών ομολόγων το 9%, ενώ σε εκτενή ανάλυσή της για την ελληνική οικονομία έκανε λόγο για μεγάλη πρόοδο που παραβλέπεται από τους επενδυτές.

Η Morgan Stanley δεν ήταν η μόνη που πραγματοποίησε επαφές στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα. Διαχειριστές κεφαλαίων, από αμοιβαία κεφάλαια της Blackrock, που είναι ένας από τους μεγαλύτερους asset managers διεθνώς, είχαν επαφές με διοικήσεις ελληνικών εισηγμένων.

http://www.capital.gr/news.asp?id=1736902

No comments: