16.2.13

Τελείωσαν τα διαθέσιμα εργαλεία στήριξης της ΕΚΤ - Η ΕΚΤ «κλείνει την πόρτα» σε ενδεχόμενη μείωση επιτοκίων

Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ και καταναλωτική εμπιστοσύνη βελτιώνονται στην Ευρώπη, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων υποχωρούν και το φαινόμενο της φυγής κεφαλαίων από τις ασθενέστερες οικονομίες περιορίζεται.
Τα σενάρια για επικείμενη διάλυση της νομισματικής ένωσης έχουν σχεδόν εξαφανιστεί.  Ακόμη και η Ελλάδα, η δημοσιονομική αιμορραγία της οποίας βύθισε την ευρωζώνη σε κρίση πριν από τρία χρόνια, έχει αρχίσει να επιτυγχάνει τους στόχους του ελλείμματος που συμφώνησε με τους δανειστές της. Ωστόσο οι δείκτες για την πραγματική οικονομία της Ευρώπης είναι, αν μη τι άλλο, χειρότεροι από ποτέ.  Η δραστηριότητα στον μεταποιητικό τομέα αλλά και στον τομέα υπηρεσιών συρρικνώνεται για συνεχόμενους μήνες, ενώ η ανεργία ακουμπά σε ιστορικά υψηλά.

Ο Draghi έχει κάνει πολλά για να βοηθήσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές να “αναπνεύσουν”. Η υπόσχεσή του να υπερασπιστεί το ευρώ, παρέχοντας απεριόριστη στήριξη στα κράτη-δανειολήπτες, καθησύχασε τους επενδυτές, τιθασεύοντας έτσι τα εκρηκτικά κόστη δανεισμού χωρών όπως οι Ισπανία και Ιταλία.
Βοήθησε επίσης να παρασχεθεί χρηματοοικονομικό δίχτυ ασφαλείας στις προβληματικές τράπεζες και προώθησε μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής τραπεζικής εποπτείας.

Από την άλλη, με τα επιτόκια να βρίσκονται ήδη σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, η ΕΚΤ δεν έχει πολλά διαθέσιμα εργαλεία στήριξης.  Μία νέα μείωση των επιτοκίων θα μπορούσε να οδηγήσει το επιτόκιο καταθέσεων, που τώρα βρίσκεται στο μηδέν, σε αρνητικό έδαφος, κάτι που θα μπορούσε να βλάψει το δανεισμό μεταξύ των τραπεζών και των money market funds.

Αυτή τη φορά, το ρόλο του ηγέτη πρέπει να αναλάβουν οι ίδιες οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης και όχι η ΕΚΤ και το ερώτημα είναι αν θα έχουν την πειθαρχία να κρατήσουν σε καλό δρόμο τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
“Ο κυβερνητικός συνασπισμός στην Αθήνα που τάσσεται υπέρ των μεταρρυθμίσεων είναι εύθραυστος”, έγραψαν σε σημείωμα της 11ης Ιανουαρίου οι οικονομολόγοι της Berenberg Bank που εδρεύει στο Λονδίνο. “Η Ιταλία πρέπει να παραμείνει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων και μετά τις εκλογές της. Η Γαλλία εξακολουθεί να αμελεί τις σοβαρές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται για να προλάβει την επιβράδυνσή της μακροπρόθεσμα. Ακόμη και η Γερμανία, η οικονομική ατμομηχανή της περιοχής, δείχνει σημάδια αμέλειας, καθώς το κόστος εργασίας αυξάνεται και οι κατασκευαστές φοβούνται ότι θα χάσουν το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα”.
Ο Joerg Asmussen, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, δήλωσε ότι η αδράνεια των κυβερνήσεων είναι πλέον ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζει η ζώνη του ευρώ.

http://www.express.gr/news/finance/683568oz_20130215683568.php3

No comments: