18.2.13

Christensen (Saxo): Το ευρώ είναι καταδικασμένο

Το πρόσφατο ράλι του ευρώ είναι παραπλανητικό και το κοινό νόμισμα πρόκειται να καταρρεύσει διότι η Ευρώπη δεν το έχει στηρίξει με μια δημοσιονομική ένωση, δήλωσε στο Bloomberg ο CDO της Saxo Bank, Lars Seier Christensen.
«Το όλο πράγμα είναι καταδικασμένο», τόνισε. «Αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε σε μία από αυτές τις ψεύτικες λύσεις όπου ο κόσμος νομίζει πως το πρόβλημα έχει περιοριστεί ή έχει διευθετηθεί, κάτι που δεν ισχύει».

Το ευρώ έχει ενισχυθεί κατά 8,2% έναντι του δολαρίου τους τελευταίους έξι μήνες, αγγίζοντας έως και το 1,3711 δολάριο την 1η Φεβρουαρίου, το υψηλότερο επίπεδο από τις 14 Νοεμβρίου 2011. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προβλέπει ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά 0,3% φέτος και ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi, δήλωσε στις 7 Φεβρουαρίου ότι η άνοδος του νομίσματος ενέχει ρίσκο για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.

Αν και το ευρώ έχει ενισχυθεί, οι οικονομίες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας συρρικνώθηκαν περισσότερο του αναμενομένου το δ΄ τρίμηνο. Οι υπουργοί των 17 χωρών μελών της ευρωζώνης συνεδρίασαν την περασμένη εβδομάδα προκειμένου να συζητήσουν το θέμα της βοήθειας προς την Κύπρο και την Ελλάδα, την ώρα όπου οι επερχόμενες εκλογές στην Ιταλία και τα πολιτικά σκάνδαλα στην Ισπανία απειλούν να αναζωπυρώσουν την κρίση χρέους στην περιοχή.

«Μια άλλη πιθανή κατάρρευση θα αφορούσε την έξοδο ορισμένων χωρών που καταστρέφονται από το ευρώ, κυρίως οικονομιών της νότιας Ευρώπης», σημείωσε ο κ. Christensen. «Ο κόσμος υποεκτιμά δραματικά τα προβλήματα που θα προκύψουν για τους Γάλλους από αυτό. Όταν μπουν σε μια πλήρη κρίση οι Γάλλοι, τότε τελείωσε. Ακόμα και οι Γερμανοί δεν μπορούν να πληρώσουν γι’ αυτούς και πιθανότατα δεν θα το κάνουν». 

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/758387/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: