18.2.13

Dombret: Δεν τίθεται θέμα στεγαστικής "φούσκας" στη Γερμανία

Παρότι δεν υπάρχουν σημάδια στεγαστικής φούσκας στη Γερμανία, οι ρυθμιστικές και εποπτικές αρχές θα πρέπει να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην αγορά, δήλωσε τη Δευτέρα το εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Bundesbank, Andreas Dombret.

Ειδικότερα, σε ομιλία του στο Αμβούργο το μέλος της Τράπεζας που είναι υπεύθυνο για την χρηματοοικονομική σταθερότητα σημείωσε ότι παρά την περυσινή αύξηση των τιμών που ξεπέρασε το 8% στις 7 μεγαλύτερες πόλεις της Γερμανίας, οι ανησυχίες για ενίσχυση των τιμών σε μη βιώσιμα επίπεδα που θα οδηγήσει σε μετέπειτα πτώση τους, είναι υπερβολικές.

Επίσης ο κ. Dombret σημείωσε πως συγκριτικά με τα διεθνή επίπεδα τιμών, οι τιμές κατοικιών στην Γερμανία είχαν ενισχυθεί κάτω από το μέσο όρο τα προηγούμενα χρόνια και ως εκ τούτου «η ισχυρή ανοδική κίνηση των τελευταίων μηνών μπορεί να θεωρηθεί μια διαδικασία ανάκαμψης των τιμών». Επιπλέον, οι διαφορές μεταξύ των περιοχών στην Γερμανία είναι προφανείς, πρόσθεσε ο ίδιος.

«Έτσι λοιπόν δεν μπορεί κανείς να μιλά γενικά για φούσκα τιμών στη Γερμανία», κατέληξε ο ίδιος, συμπληρώνοντας ωστόσο πως στο πλαίσιο των κινδύνων σταθερότητας από τα χαμηλά επιτόκια, θα πρέπει να υπάρχει συνεχής παρακολούθηση της αγοράς κατοικίας.

Επίσης, ο κ. Dombret επανέλαβε την θέση της γερμανικής κυβέρνησης και της κεντρικής τράπεζας της χώρας πως η νομισματική πολιτική δεν θα πρέπει να χάνει επαφή με την έξοδο από τα έκτακτα μέτρα νομισματικής χαλάρωσης και να προχωρήσει σε αυτή (την έξοδο) όταν συντρέχουν οι προϋποθέσεις.

© Dow Jones Newswires

No comments: