16.2.13

G20: «Όχι» στους νομισματικούς πολέμους, αλλά ούτε λέξη για την Ιαπωνία Πηγή: G20: «Όχι» στους νομισματικούς πολέμους, αλλά ούτε λέξη για την Ιαπωνία

Μπήκε τελικά στο ανακοινωθέν του G20 η δέσμευση να σταματήσουν οι νομισματικοί πόλεμοι, έστω και εάν η Ιαπωνία γλίτωσε μία δημόσια επίπληξη για τις δικές της τακτικές, στην προσπάθεια να ρίξει το γιεν.
Στο τελευταίο προσχέδιο του ανακοινωθέντος, που είχε διαρρεύσει στα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, δεν περιλαμβανόταν η δέσμευση των χωρών μελών του G20 να αποφύγουν τις παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος.
Τελικά, φαίνεται ότι οι μεταμεσονύχτιες συζητήσεις των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών των 20 ισχυρότερων χωρών, οδήγησαν στην υιοθέτηση μιας πιο ισχυρής και συγκεκριμένης διατύπωσης.
«Η διατύπωση ενισχύθηκε, μετά τις συζητήσεις μας, χθες το βράδυ», δήλωσε το Σάββατο ο Καναδός υπουργός Οικονομικών Jim Flaherty. «Είναι ισχυρότερη από ό,τι ήταν, αλλά ήταν αρκετά σαφές χθες το βράδυ ότι όλοι στο τραπέζι θέλουν να αποφύγουν νομισματικές διαμάχες οποιουδήποτε είδους».
«Όλοι συμφωνήσαμε στο γεγονός ότι αρνούμαστε να εισέλθουμε σε οποιονδήποτε νομισματικό πόλεμο», είπε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Pierre Moscovici.
Ωστόσο, στο ανακοινωθέν δεν γίνεται ειδική αναφορά στην Ιαπωνία, παρότι οι επιθετικές νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές της έχουν οδηγήσει στην πτώση του γιεν κατά 20%.
Παράλληλα, το κείμενο περιλαμβάνει τη δέσμευση του G20 στην αξιόπιστη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική πολιτική, χωρίς, ωστόσο, να θέτει συγκεκριμένους στόχους.
Και αυτό γιατί οι ΗΠΑ απέκρουσαν  τις εκκλήσεις της Ευρώπης να δεσμευτούν στη μείωση του ελλείμματός τους.

http://www.newmoney.gr/article/3286/g20-ohi-stoys-nomismatikoys-polemoys-alla-oyte-lexi-gia-tin-iaponia

No comments: