16.2.13

G20: Συμφώνησαν ότι διαφωνούν οι υπουργοί Οικονομικών

Χωρίς ουσιαστικές δεσμεύσεις αναμένεται να είναι το τελικό ανακοινωθέν από τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών του G20 στη Μόσχα που ολοκληρώνεται σήμερα, καθώς δεν βρίσκουν κοινό έδαφος στις προκαταρκτικές συζητήσεις τους, με αισθητή τη διάσταση απόψεων μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ.
Το προσχέδιο του ανακοινωθέντος, σύμφωνα με το Reuters, δεν περιλαμβάνει το πρόσφατο αίτημα του G7  δηλαδή ότι η οικονομική πολιτική δεν θα πρέπει να θεσπίζει συγκεκριμένους στόχους για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες. Πέρα αυτού, αποφεύγει και οιαδήποτε αναφορά στον καθορισμό νέων στόχων για τη μείωση του χρέους, κάτι που επιθυμούσε διακαώς η Γερμανία, αλλά οι ΗΠΑ ήθελαν να αποφύγουν.
Εάν υιοθετηθεί σήμερα από τους υπουργούς Οικονομικών και τους κεντρικούς τραπεζίτες του G20, η Ιαπωνία θα αποφύγει οιαδήποτε κριτική για την ιδιαίτερα χαλαρή νομισματική πολιτική της, η οποία έχει αποδυναμώσει το γιεν.
Σε γενικές γραμμές, το G20 παραμένει προσκολλημένο στην παλαιότερη λεκτική του για την ανάγκη αποφυγής της υπερβολικής μεταβλητότητας στις αγορές συναλλάγματος, με τις βασικές παραγράφους του προσχεδίου να μην κάνουν άμεση αναφορά σε δημοσιονομικούς στόχους, ούτε και να επαναλαμβάνουν τη λεκτική του G7 που ζητούσε να μην καθοριστούν συγκεκριμένοι στόχοι για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, κάτι που φαίνεται να απαίτησε η Κίνα, η οποία αποτελεί σήμερα τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, απηύθυνε έκκληση στο G20 να αποφευχθεί η χειραγώγηση των συναλλαγματικών ισοτιμιών, λέγοντας ότι η μόνη εναλλακτική λύση είναι η δέσμευση σε βαθιές μεταρρυθμίσεις, ενώ παράλληλα ζήτησε από τις χώρες του G20 να υιοθετήσουν τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε. και το όριο του 60% για το χρέος. Πρότεινε την εφαρμογή του συγκεκριμένου κανόνα σε όλες τις «βιομηχανικές, αναπτυσσόμενες και αναπτυγμένες οικονομίες».
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Ολι Ρεν, ο οποίος κάλεσε τις χώρες του G20 να εστιάσουν σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις παρά σε βραχυπρόθεσμα υποστηρικτικά δημοσιονομικά και νομισματικά μέτρα. Aν και δεν κατονόμασε κάποια συγκεκριμένη χώρα του G20, τα σχόλιά του ήταν αιχμή στις πολιτικές της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ.

Από την πλευρά του, ο διοικητής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, χαρακτήρισε τις συζητήσεις για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες «ανάρμοστες» και «άκαρπες» και είπε ότι η σημερινή συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ είναι σύμφωνη με το μακροπρόθεσμο μέσο όρο. Ο διοικητής της Μπούντεσμπανκ, Γενς Βάιντμαν, ανέφερε ότι η ΕΚΤ δεν θα προχωρήσει σε επιτοκιακή μείωση μόνο λόγω της ανατίμησης του ευρώ και εξέφρασε την άποψη ότι η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ είναι εναρμονισμένη σε μεγάλο βαθμό με τα βασικά οικονομικά δεδομένα.

Όπως μεταδίδει η Ναυτεμπορική, καθησυχαστική εμφανίστηκε και η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ΔΝΤ , Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία χαρακτήρισε υπερβολική τη συζήτηση για τους νομισματικούς πολέμους, λέγοντας ότι οι συναλλαγματικές ισοτιμίες δεν απέχουν πολύ από την ορθή τους αξία.
Η αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, Λάελ Μπρέιναρντ ζήτησε από τις χώρες του G20 να ευθυγραμμίσουν το πλαίσιο των συναλλαγματικών ισοτιμιών τους, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να αποφεύγονται οι «επιπόλαιες» συζητήσεις για τα νομίσματα.
Κάλεσε δε, τα ισχυρότερα μέλη της Ευρωζώνης να κάνουν περισσότερα για να αυξήσουν τη ζήτηση, λέγοντας ότι «είναι πολύ σημαντικό να εξισορροπηθεί ο ρυθμός της δημοσιονομικής προσαρμογής».
Τέλος, ο διοικητής της Fed, Μπεν Μπερνάνκι, είπε ότι οι ΗΠΑ ενεργούν σύμφωνα με τις θέσεις του G7, χρησιμοποιώντας τα εσωτερικά «εργαλεία» πολιτικής τους για να ενισχύσουν την ανάπτυξη και να μειώσουν την ανεργία.
Με την ευκαιρία της συνάντησης των G 20, ο Τζόρτζ Σόρος θυμήθηκε το μεγάλο κόλπο με τη βρετανική στερλίνα,βάζοντας αυτή τη φορά στο στόχαστρό του το ιαπωνικό γιεν.
Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg ο γνωστός μεγαλοεπενδυτής έχει αποκομίσει κέρδη της τάξης του 1 δισ. δολαρίου από το Νοέμβριο, ποντάροντας στην υποτίμηση του ιαπωνικού νομίσματος, καθώς είχε από νωρίς διαφανεί ότι η νέα κυβέρνηση στην Ιαπωνία θα εντείνει τις πιέσεις στην κεντρική τράπεζα της χώρας για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

http://www.voria.gr/index.php?module=news&func=display&sid=125676

No comments: