16.2.13

G20: Όρκοι αποφυγής νομισματικού «πολέμου»

Έμφαση στις πολιτικές ανάπτυξης και δέσμευση για την αποφυγή ανταγωνιστικών υποτιμήσεων περιλαμβάνει το κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσε η G20, ο σύνδεσμος των 20 πλουσιότερων αναπτυσσόμενων και ανεπτυγμένων χωρών του πλανήτη, μετά τη σύνοδο στη Μόσχα.

Στην ανακοίνωση δεν γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στην Ιαπωνία, οι επιθετικές πολιτικές της οποίας έχουν πιέσει το γεν 20% χαμηλότερα προκαλώντας αναταραχές στο μέτωπο των αγορών συναλλάγματος.

Το προσχέδιο της ανακοίνωσης, σύμφωνα με το Reuters, απέχει από την φρασεολογία που χρησιμοποιήθηκε στο ανακοινωθέν της G7 αλλά περιέχει δέσμευση των 20 χωρών να αποφευχθεί ο νομισματικός πόλεμος και οι εθνικές νομισματικές πολιτικές να έχουν στόχο τη σταθερότητα των τιμών και την ανάπτυξη.

«Συμφωνήσαμε όλοι στο ότι αρνούμαστε να εισέλθουμε σε νομισματικό πόλεμο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γάλλος υπουργός οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί.

Επίσης, το κείμενο περιλαμβάνει δέσμευση για αξιόπιστη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική αλλά δεν θέτει συγκεκριμένους στόχους, καθώς οι ΗΠΑ, με υψηλότερο κρατικό δανεισμό και εκτεταμένες παρεμβάσεις υπέρ της ανάπτυξης, απέκρουσαν τις ευρωπαϊκές πιέσεις για πιο απτές δεσμεύσεις.

Σημειώνεται ότι η συμφωνία για πολιτικές μείωσης του χρέους που είχε επιτευχθεί στο Τορόντο το 2010 δεν θα ισχύει πλέον, εάν οι ηγέτες της G20 δεν συμφωνήσουν σε παράτασή της στη σύνοδο του Σεπτεμβρίου στην Αγία Πετρούπολη.

«Οι ανεπτυγμένες οικονομίες θα αναπτύξουν αξιόπιστες μεσοπρόθεσμες δημοσιονομικής στρατηγικές … έως τη σύνοδο της Αγίας Πετρούπολης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο Ρώσος υπουργός οικονομικών Anton Siluanov, τόνισε ότι η G20 απέτυχε να συμφωνήσει σε μεσοπρόθεσμους στόχους περιορισμού των ελλειμμάτων, προειδοποίησε για τα προβλήματα από τις υπερβολικά χαλαρές πολιτικές και ζήτησε δομικές μεταρρυθμίσεις από όλες τις χώρες.

Στις ισοτιμίες, το κείμενο της G20 επαναλαμβάνει τις δεσμεύσεις του περασμένου Νοεμβρίου για «ευέλικτες ισοτιμίες που θα αντανακλούν τα θεμελιώδη μεγέθη των χωρών και αποφυγή των νομισματικών ανισορροπιών».

Ο Βρετανός υπουργός οικονομικών Τζωρτζ Όζμπορν τόνισε ότι και η G20 περιγράφει το πλαίσιο της συμφωνίας της G20 και ότι οι ισοτιμίες δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται σαν εργαλείο ανταγωνιστικών υποτιμήσεων. «Οι χώρες δεν θα πρέπει να κάνουν τα λάθη του παρελθόντος, να χρησιμοποιούν τις ισοτιμίες σαν εργαλείο οικονομικού πολέμου», σημείωσε.


Το ανακοινωθέν
Τα σημεία – «κλειδιά» από το ανακοινωθέν της G20 έχουν ως εξής:

Για τις ισοτιμίες: «Επαναδιατυπώνουμε τη δέσμευση να συνεργαστούμε με στόχο να μειωθούν οι παγκόσμιες ανισορροπίες και να αναζητήσουμε δομικές μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν την παραγωγικότητα.

Επαναδιατυπώνουμε τις δεσμεύσεις μας να κινηθούμε ταχύτερα προς συστήματα ισοτιμιών που θα καθορίζονται από τις αγορές και προς νομίσματα που θα αντανακλούν τα υποβόσκοντα θεμελιώδη κάθε οικονομίας, και να αποφύγουμε επίμονες ισοτιμιακές ανισορροπίες. Σε αυτό το πλαίσιο θα συνεργαστούμε πιο στενά με στόχο
την κοινή ανάπτυξη.
Επαναλαμβάνουμε ότι η υπερβολική μεταβλητότητα στις χρηματορροές και οι άτακτες κινήσεις των ισοτιμιών έχουν αρνητικές επιπτώσεις για την οικονομική σταθερότητα.

Θα απέχουμε από τις ανταγωνιστικές υποτιμήσεις. Δεν θα χρησιμοποιήσουμε τις ισοτιμίες των νομισμάτων για λόγους ανταγωνιστικότητας. Αντιστεκόμαστε σε κάθε μορφή προστατευτισμού και επιδιώκουμε να διατηρήσουμε ανοιχτές τις αγορές μας».


Για τη δημοσιονομική σύγκλιση: «Ως προς την αντιμετώπιση των αδυναμιών της παγκόσμιας οικονομίας, οι φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις και οι συντονισμένες πολιτικές είναι το κλειδί για την επίτευξη ισχυρής, διατηρήσιμης και ισορροπημένης ανάπτυξης και αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.

Θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τις προηγούμενες δεσμεύσεις μας, μεταξύ των οποίων, η ατζέντα χρηματοοικονομικών μεταρρυθμίσεων για τη δημιουργία ενός πιο ανθεκτικού οικονομικού συστήματος και οι φιλόδοξες δομικές μεταρρυθμίσεις για την τόνωση της ανάπτυξης.

Δεσμευόμαστε ως προς τη διασφάλιση διατηρήσιμων δημόσιων οικονομικών.

Οι ανεπτυγμένες οικονομίες θα αναπτύξουν αξιόπιστες μεσοπρόθεσμες στρατηγικές σε ευθυγράμμιση με τις δεσμεύσεις των ηγετών στο Los Cabos, μέχρι τη σύνοδο της Αγίας Πετρούπολης.

Θα καθιερωθούν και θα εφαρμοστούν αξιόπιστα σχέδια μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής σύγκλισης που θα λαμβάνουν υπόψη τις βραχυπρόθεσμες συνθήκες στις οικονομίες και τα δημοσιονομικά περιθώρια, όπου αυτά υπάρχουν.

Στηρίζουμε τις ενέργειες βελτίωσης των πιστώσεων στις οικονομίες, όπου είναι απαραίτητο. Η νομισματική πολιτική θα πρέπει να στοχεύει στην εγχώρια σταθερότητα των τιμών και να συνεχίσει να στηρίζει την οικονομική ανάπτυξη, σύμφωνα με τις ανάλογες δεσμεύσεις.

Δεσμευόμαστε ότι θα παρακολουθούμε και θα ελαχιστοποιούμε τις αρνητικές συνέπειες σε άλλες χώρες, των πολιτικών που εφαρμόζονται για εγχώριους λόγους. Περιμένουμε τα αποτελέσματα των συνεχιζόμενων διεργασιών για τις συνέπειες αυτές, από την Ομάδα Εργασίας Πλαισίου».  


http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/758184/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: