16.2.13

Krugman: Οι ΗΠΑ ζουν ήδη τη δική τους χαμένη δεκαετία Πηγή: Krugman: Οι ΗΠΑ ζουν ήδη τη δική τους χαμένη δεκαετία - Εκπλήσσομαι που δεν έγινε Grexit

Η αμερικανική οικονομία διανύει ήδη την πρώτη πενταετία της δικής της χαμένης δεκαετίας, και βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση από ό,τι υπήρξε ποτέ η Ιαπωνία, δηλώνει ο νομπελίστας οικονομολόγος Paul Krugman, μιλώντας στο Bloomberg.
Είμαστε ήδη σαν την Ιαπωνία. Είμαστε χειρότερα από ό,τι ήταν ποτέ η Ιαπωνία. Ο ανθρώπινος πόνος εδώ (στις ΗΠΑ) είναι πολύ χειρότερος από ό,τι έχει περάσει ποτέ η Ιαπωνία”, είπε ο Krugman.
Κατά την εκτίμησή του, οι ΗΠΑ πρέπει να ρίξουν χρήμα σε υποδομές αλλά και στην οικονομία γενικότερα, ενώ η Fed θα πρέπει να κρατήσει τα επιτόκια του δολαρίου σε χαμηλά επίπεδα, προκειμένου να ενισχυθεί η διαφαινόμενη ανάκαμψη της αγοράς κατοικιών.
“Έχουμε τα πρώτα στάδια μιας ανάκαμψης στις κατοικίες, που μόλις τώρα ξεκινά. Εάν η Fed αυξήσει τα επιτόκια, θα σκοτώσει την ανάκαμψη αυτή”, προειδοποιεί.
Το πρόβλημα των ΗΠΑ τώρα είναι η ανεργία, λέει ο Krugman, και παρότι αναγνωρίζει ότι η Ουάσιγκτον θα πρέπει να ανησυχεί για το χρέος της μακροπρόθεσμα, σε αυτή τη φάση πρέπει να εστιάσει στη βελτίωση της αγοράς απασχόλησης.
Δεν υπάρχει κρίση χρέους. Η κατάσταση του κρατικού προϋπολογισμού το 2030 είναι ένα ζήτημα, αλλά αυτό το ζήτημα δεν θα πρέπει να σταθεί εμπόδιο στη δημιουργία θέσεων εργασίας εδώ και τώρα”, λέει.

http://www.newmoney.gr/article/3258/krugman-oi-ipa-zoyn-idi-ti-diki-toys-hameni-dekaetia

Την έκπληξη του που η Ελλάδα δεν έχει φύγει ακόμα από το ευρώ εξέφρασε την Παρασκευή ο νομπελίστας οικονομολόγος Paul Krugman σε συνέντευξη του στο Bloomberg.

Ο ίδιος τόνισε πάντως πως ακόμα πιστεύει ότι μια «Grexit» αποτελεί πιο πιθανό σενάριο από την παραμονή της χώρας στο ευρώ.
Σημειώνεται ότι σε συνέντευξη του στη Huffington Post, ο κ. Krugman είχε δηλώσει ότι "η Ελλάδα είναι πολύ περιορισμένη γιατί βασικά πρέπει να κάνει ό,τι ικανοποιεί τους Γερμανούς, οι οποίοι διαθέτουν τα χρήματα αυτήν τη στιγμή".

"Αλλά η χώρα δεν έχει ουσιαστικά επιλογή, εκτός από το να χρεοκοπήσει και να φύγει από το ευρώ, κάτι που δεν είναι έτοιμη να κάνει", είχε υπογραμμίσει ο κ. Krugman, προσθέτοντας ότι η επιλογή αυτή είναι εξαιρετικά επικίνδυνη.

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/758095/Article.aspx

____________________________________________

ειδικά όσοι μιλούν ελληνικά τα ξέρουν καλύτερα από τον Κρουγκμαν

αυτοί οι Έλληνες έκλειναν τα μάτια στη δεκαετία του '80, έκλειναν μάτια και αυτιά στη δεκαετία του '90, ζούσαν σε άλλα επίπεδα στη δεκαετία των '00 (μηδενικών)

πάντοτε αυτοί ξέρουν καλύτερα
πιθανότατα θα πανηγυρίζουν την επιλογή Βιρβιδάκη ως υπουργού ΕΣΠΑ (από μηχανής θεός)




No comments: